Autumnist ako prirodzený zvuk nepokoja

Ak sa o niekom hovorí ako o veteránovi elektronickej hudby na Slovensku, mnohým sa isto vybaví napríklad projekt This Is Kevin či rôzni priekopníci dídžejingu z počiatku deväťdesiatych rokov. Aj projekt Vlada Ďurajku Autumnist je svojím spôsobom veteránsky, lenže oproti iným kolegom z branže akoby nebol časovo ukotvený.

05.12.2013 12:03
debata

Keď si poslucháč pustí jeho skvelé debutové EP Sleepfields z roku 2002, vôbec neznie staro. A rovnako i novinka Sound of Unrest neznie, ako by bola prehnane ovplyvnená súčasnými trendmi v elektronike.

Táto elektronika nestarne

Trenčiansky Autumnist vznikol pôvodne ešte pod menom Abuse na prelome tisícročí. Okrem spomínaného debutu má na konte ešte ďalšie dva plnohodnotné albumy, jeden pod starým pseudonymom, druhý pod aktuálnym. Na všetkých nahrávkach akoby Ďurajkova hudba voľne plynula v čase. Pri vzájomnom porovnaní je tak počuť istý vývoj, ale aj jednoznačné spoločné komponenty. A kým elektronická hudba, často závislá od trendov, zvykne starnúť niekedy až príliš rýchlo, Autumnist si ďalej nažíva vo svojej vzduchovej bubline.

Autumnist: Sound of Unrest Foto: Deadred/Wegart, 2013
Autumnist Autumnist: Sound of Unrest

Novinku dokonale vystihuje už samotný názov. Sound of Unrest, teda Zvuk nepokoja, podčiarkuje atmosféru, ktorá nedovoľuje skladbám jednoducho uplynúť. Autumnist núti počúvať, núti k sústredeniu a núti k absorbovaniu zvuku. Výsledkom je elektronika, ktorá je len málo tanečná a skôr sa pozorne obzerá za trip-hopom deväťdesiatych rokov. Možno aj ten akosi nevinne, v nostalgickom duchu, cítiť na celom albume.

Soundtrack temnej krajiny

Novinka, vydaná aj na výpravne spracovanej vinylovej platni, však už neznie ako soundtrack k sivosti veľkomesta, skôr asociuje nemilosrdnú krutosť zimnej prírody. Živé nástroje podkreslené pulzujúcou elektronikou sú akoby zhudobneným sprievodom k vizuálnej predstave zasneženej a vetrom ošľahanej krajiny.

Oproti minulým platniam však Autumnist stavil i na spev, ten má výrazný podiel v štyroch zo siedmich skladieb. V jednej hosťuje skupina Jelly Belly, trom vokály prepožičal Richard Imrich zo skupiny Nylon Union, všetko kolegovia z malého vydavateľstva Deadred. I ďalšie skladby však Ďurajka okorenil hovoreným slovom. Práve jedna z nich, Bogeyman, vybočuje zo zvyšku nahrávky svojou aranžérskou veľkoleposťou: sláčiky či džezová rytmika tak zrazu znejú akoby boli vystrihnuté z nejakého filmu.

Vlado Ďurajka s jeho projektom tak možno nie je tým najžeravejším artiklom, ktorý by mohla európska nezávislá scéna vyprodukovať, patrí však k tým najhudobnejším, najintuitívnejším a najpesničkovejším. Hudba z počítača sa tak aj vďaka albumom, akým je Sound of Unrest, čoraz viac zrovnoprávňuje s tou, ktorá vznikne na štandardných nástrojoch.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Autumnist: Sound of Unrest, Deadred/Wegart, 2013

Hudobné novinky

Trentemøller: Lost

Juno Records, 2013

Dánsky hudobník Anders Trentemøller, ktorý bol v lete i headlinerom okliešteného bratislavského festivalu Wilsonic, vydáva svoj asi najvyrovnanejší album kariéry. Okrem svojho producentského majstrovstva sa totiž spolieha i na mimoriadne zaujímavú zmes hostí. Vokálmi mu na novinku Lost prispela i krajanka Marie Fisker, americká skupina Low, Jonny Pierce z The Drums, ktorí takisto v lete zahrali na Slovensku, alebo speváčky kapiel Raveonettes a Blonde Redhead.

Mazzy Star: Seasons of Your Day

Rhymes of an Hour, 2013

Vlna návratov mien z osemdesiatych či deväťdesiatych rokov neminula ani alternatívnu hudobnú scénu. Mazzy Star sú toho živým príkladom. Duo, ktoré sa po troch albumoch rozpadlo v roku 1996, sa však nečakane vrátilo na pódia a svoj návrat potvrdzujú aj mimoriadne dobre hodnotenou novinkou Seasons Of Your Day, na ktorej nestratili nič zo svojho niekdajšieho folkovo-gitarového šarmu.

Jimmý Pé: Fairy Tale EP

Gergaz/Outlier, 2013

Slovenský elektronický producent Jimmy Pé, ktorý patrí pod cenené internetové vydavateľstvo Gergaz, usilovne pripravuje jeho dlhohrajúci album. Člen dua The Global Optimistic tak na to poslucháčsku obec pripravuje novým EP, sedemskladbovým počinom Fairy Tale. To sa dá, podobne ako celý katalóg Gergazu, stiahnuť zadarmo. Zaujímavosťou je, že novinka vyšla zároveň i v americkom vydavateľstve Outlier Recordings.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Autumnist #hudobné novinky #elektronická hudba