Na Colours of Ostrava príde Robert Plant z Led Zeppelin

Na multižánrovom festivale Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. júla v ostravských Dolných Vítkoviciach, vystúpi spevák legendárnej britskej kapely Led Zeppelin Robert Plant. Šesťdesiatpäťročný Plant, ktorý sa do Ostravy a zároveň do Českej republiky vráti po ôsmich rokoch, odohrá koncert so svojou súčasnou kapelou Sensational Space Shifters.

12.12.2013 05:00
Robert Plant Foto:
Šesťdesiatpäťročný Plant, ktorý sa do Ostravy a zároveň do Českej republiky vráti po ôsmich rokoch, odohrá koncert so svojou súčasnou kapelou Sensational Space Shifters.
debata

„Videla som Plantov koncert v októbri vo vypredanej londýnskej Royal Albert Hall. Bol to veľký zážitok. Do svojej uhrančivej zmesi planetárnej hudby vkladá celý svoj život, lásku k africkému blues, skúsenosti, umenie aj nadhľad. Úchvatne viedol svoje publikum púšťou, aby sa do nej zamilovali a potom zakúsili ozvenu energie starých Led Zeppelin. Publikum nemohlo takmer dýchať, ako krásne im bolo v tej neznámej kombinácii Afriky a rock'n'rollu. Som hrdá na to, že ho uvidíme na Colours, čaká ho publikum, ktoré mu porozumie,“ uviedla riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Ďalšími potvrdenými interpretmi Colours of Ostrava 2014 sú americký pesničkár John Grant, švédska kapela Goat a americká speváčka a poetka nigérijského pôvodu Iyeoka. Permanentky na podujatie sú v predaji na oficiálnej webstránke festivalu v cene 1390 českých korún (v prepočte 50,63 eura) za e-ticket alebo 1410 českých korún (51,36 eura) za lístok vo fyzickej podobe. Tieto ceny platia do vypredania prvých 6000 kusov alebo do 31. decembra.

Led Zeppelin vznikli v roku 1968 a stali sa jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a tvorili ju gitarista Jimmy Page, spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza nesmrteľná pieseň Stairway To Heaven. Ďalšie albumy sa vyznačovali experimentovaním a kapela s nimi absolvovala niekoľko rekordne predávaných svetových turné. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej (Led Zeppelin, 1969) a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli svoje sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Magazín Rolling Stone ich označil za „najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov“. V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Led Zeppelin #hudobný festival #Robert Plant #Colours of Ostrava