Košice sa lúčia koncertom aj novou operou

Košice sú ešte stále Európskym hlavným mestom kultúry, no to bude o pár dní minulosťou. Rozlúčkou za sériou kultúrnych podujatí počas celého roka je záverečný ceremoniál. Na rozdiel od otváracieho ceremoniálu však nepôjde o akcie počas jedného večera, ale potrvá viac dní, až do soboty 14. decembra.

12.12.2013 12:10
The Canadian Tenors: Remigio Pereira, Clifton... Foto:
The Tenors sa v košickej Steel Aréne predstavia v piatok 13. decembra.
debata

Celkovo je pripravených 60 kultúrnych akcií na tridsiatich miestach. Ďalším rozdielom oproti otváraciemu ceremoniálu je to, že záverečný nebude taký honosný. Podľa riaditeľa realizačného tímu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 Jána Sudzinu ide aj o odlišnú filozofiu. Teraz podľa neho nie je prvotným cieľom zaujať, ale prezentovať kultúrne akcie a investičné projekty, ktoré počas celého roka vznikli. „Chceme predstaviť všetky kľúčové investičné projekty EHMK aj s tými podujatiami, ktoré by tam v budúcnosti mali fungovať a prebiehať,“ povedal Sudzina. Ceremoniál má naznačiť aj to, že viaceré projekty budú fungovať aj počas ďalších rokov.

Sudzina naznačil, že projekt ostane žiť aj naďalej. Vzniklo aj viacero nových objektov infraštruktúry, či už ide o Kunsthalle – Halu umenia, Kasárne Kulturpark, ale aj výmenníky SPOTs. Umelecký riaditeľ projektu Vladimír Beskid povedal, že akcie ako Biela noc či Use the City a ďalšie naštartované projekty majú pokračovať aj v ďalších rokoch.

The Tenors a 66 sezón

Medzi najväčšie atrakcie programov záverečného ceremoniálu možno označiť vianočný koncert kanadských tenorov The Tenors v Steel Aréne. Predstavia sa tu v piatok 13. decembra. Štvorica tenoristov vystúpi spoločne so Štátnou filharmóniou Košice v sprievode Kodályho zboru z maďarského Debrecínu a detského zboru Opery Štátneho divadla Košice pod vedením dirigenta Igora Dohoviča. The Tenors, ktorí v roku 2010 spievali aj na otváracom ceremoniáli Zimných olympijských hier vo Vancouvri a v januári ich vyznamenala britská kráľovná Alžbeta II., sa na Slovensku predstavia v koncertnej premiére.

Ďalším z „ťahákov“ záverečného ceremoniálu je premiéra novej pôvodnej slovenskej opery 66 sezón. Vytvorili ju Marek Piaček, Peter Kerekes a Martin Ondriska. Opera vychádza z rovnomenného Kerekesovho dokumentárneho filmu, na ktorý voľne nadväzuje. V košickej Kunsthalle ju uvedú 14. a 15. decembra. „Hlavným zámerom opery 66 sezón je vyobrazenie archetypu obyvateľov stredoeurópskeho mesta. Na dejinách košického kúpaliska sa ako v kvapke vody koncentrujú a zrkadlia vzťahy medzi národmi a jednotlivcami, ktorí dejiny Košíc a svoj život v tomto meste pociťujú bez nejakej zvláštnej alebo filozofickej reflexie,“ povedal o opere skladateľ Marek Piaček.

Košická moderna

Súčasťou lúčenia sa s titulom EHMK je aj výstava Košická moderna inštalovaná vo Východoslovenskej galérii. "Realizáciou projektu Košická moderna – od sympózia cez vydanie knihy až po výstavu, predstavujeme po prvýkrát v histórii ucelený obraz o výtvarnom umení Košíc z pohľadu súčasnej kunsthistórie na medzinárodnej úrovni. Takmer po sto rokoch prinášame toto poznanie ako neoddeliteľnú súčasť európskej klasickej moderny,“ povedala riaditeľka Východoslovenskej galérie Lena Lešková o výstave, ktorá predstavuje najznámejšie majstrovské diela umelcov, ktorí počas 20. rokov minulého storočia vytvorili v Košiciach umelecký fenomén známy ako Košická moderna. Výstavu sprístupnia 13. decembra a potrvá až do 18. mája.

Na 12. decembra je pripravený nezvyčajný koncert Svetlo porozumenia, ktorý sa odohrá simultánne v synagóge a evanjelickom kostole. Na námestí pri Immaculate bude zase v piatok o 17. h štvrtý ročník koncertu Dve v jednom, na ktorom vystúpia No Name, Tina a francúzska speváčka Mélanie Pain, známa aj z pôsobenia vo formácii Nouvelle Vague. Počas koncertu obe partnerské mestá Košice a Marseille odovzdajú štafetu Európskeho hlavného mesta kultúry švédskej Umei a lotyšskej Rige.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #opera #EMHK #záverečný ceremoniál