Slovenskú operu 66 sezón odpremiérujú na záver EHMK

Svetovú premiéru súčasnej slovenskej opery 66 sezón uvedú v Košiciach v rámci programu záverečného ceremoniálu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Opera vychádza z rovnomenného štylizovaného dokumentárneho filmu režiséra Petra Kerekesa z roku 2003, ktorý vypovedá o 66 sezónach Starej plavárne v Košiciach. Hudobné dielo na film voľne nadväzuje a na pozadí dejín Košíc v rokoch 1936 až 2002 predstavuje osobné príbehy obyvateľov mesta.

15.12.2013 16:00
slava daubnerova Foto:
Režijne sa projektu ujala Sláva Daubnerová.
debata

Každá postava zastupuje „historickú tému“ prostredníctvom sugestívneho ľudského príbehu. Multikultúrne Košice sú symbolicky zasadené do starého mestského kúpaliska, na ktorom sa počas 66 letných sezón preplietali ľudské osudy s udalosťami stredoeurópskej histórie. Operu uvedú v sobotu a nedeľu (14.-15.12.) v Kunstalle/Hale umenia, bývalej krytej plavárni.

Pod hudobné spracovanie sa podpísal skladateľ Marek Piaček. „Operu neberiem ako niečo výnimočné, exkluzívne, uzatvorené, ale ako otvorenú príležitosť dokonale sa zabaviť – v tom najvážnejšom zmysle slova – zahrať sa, tvoriť v zvláštnom svete na pomedzí vážnych námetov a ich paradoxného ‚umelého‘ spracovania. Hlavným zámerom opery 66 sezón je vyobrazenie archetypu obyvateľov stredoeurópskeho mesta,“ hovorí autor. Na dejinách košického kúpaliska sa podľa neho ako v kvapke vody koncentrujú a zrkadlia vzťahy medzi národmi a jednotlivcami, ktorí dejiny Košíc a svoj život v tomto meste pociťujú bez nejakej zvláštnej alebo filozofickej reflexie.

Režijne sa projektu ujala Sláva Daubnerová, podľa ktorej je scéna inštaláciou fragmentov starého kúpaliska. „Nesie známky času, opusteného miesta zarasteného trávou, ktoré ožije spomienkami na 66 sezón,“ uviedla. A čím môže opera diváka zaujať? „Predovšetkým je to krásna hudba Mareka Piačeka, zaujímavá tým, že sa netvári na umenie, ale je živá, autentická, vtipná aj smutná a je to nesmierne originálny materiál svetového formátu.“

Dielo má mladé spevácke obsadenie, kde sólisti i zbor predstavujú spomienky na mladé časy. Diváci sa tak môžu tešiť na sopranistku Michaelu Kuštekovú, v barytónovom parte Igora Bečára či v tenorovom parte Jozefa Chabroňa. Za dirigentský pult sa postaví Marián Lejava.

Autentickosť košického regiónu potvrdia herci prizvaní na spoluprácu z rôznych východoslovenských divadiel – Svetlana Škovranová, Vasiľ Rusiňák, Jozef Pantlikáš a Igor Latta z Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove, Mária Kövesdi Szabó z košického Divadla Thália a Ľubomír Záhon zo Štátneho divadla (ŠD) Košice. Spoluúčinkuje orchester a zbor Opery ŠD Košice.

Opera vznikla na objednávku pre projekt Košice 2013 EHMK. Marek Piaček ju písal od roku 2009, koncertné uvedenie bolo na košickom javisku ŠD v novembri roku 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Sláva Daubnerová #Peter Kerekes #Marek Piaček #66 sezón