Konferenciu o Wagnerovi v Izraeli prerušil rozhorčený muž

Konferenciu o skladateľovi Richardovi Wagnerovi v Jeruzaleme prerušil muž, ktorý za spevu izraelskej hymny vbehol na pódium a usporiadateľom nadával za propagáciu hudby antisemitov. Celý svet si tento rok pripomínal početnými koncertmi Wagnerovo 200. výročie narodenia a 130. výročie úmrtia.

19.12.2013 07:00
Richard Wagner Foto:
Skladateľ Richard Wagner bol obľúbeným hudobníkom Adolfa Hitlera aj ďalších nacistov.
debata (2)

K milovníkom Wagnerovej hudby patril aj nacistický vodca Adolf Hitler. V Izraeli sa z toho dôvodu táto hudba nehráva, len pred 12 rokmi tam argentínsko-izraelský dirigent Daniel Barenboim vykonal s berlínskym orchestrom predohru k opere Tristan a Izolda. Wagner sa netajil svojím antisemitizmom a jeho príbuzní mali blízko k nacistickej ideológii, ktorá nakoniec viedla k holokaustu a vyvraždeniu miliónov Židov.

Konferenciu v Jeruzaleme usporiadal francúzsky dirigent Frederic Chaslin. Wagnerove diela sa nehrali, malo sa len debatovať o jeho tvorbe. Keď Chaslin akciu otváral, vbehol na pódium za spevu izraelskej štátnej hymny muž, ktorý začal na prítomných kričať Dachau, Osvienčim, Kapov. Hrozil všetkým, ktorí sa ho pokúsili odviesť.

Muž zasypal nadávkami šéfa jeruzalemského symfonického orchestra Jaira Sterna, ktorý sa ho pokúsil upokojiť.

„Poškvrnili ste pamiatku svojho otca, ktorý bol zavraždený, mám právo tu hovoriť,“ povedal údajne výtržník Sternovi. Z hľadiska sa ozvalo pískanie, ľudia sa odvolávali na slobodu prejavu a rozhorčeného muža nakoniec vyviedli policajti. Sám povedal, že je majiteľom jeruzalemského obchodu s hudobninami a volá sa Ram Carmi. Policajti mu pohrozili, že ak sa na pódium vráti, zatknú ho. Konferencia potom pokračovala.

Hudobný svet v Izraeli sa pokúšal tabu okolo Wagnera prelomiť. Vlani pripravila napríklad univerzita v Tel Avive koncert z Wagnerových diel, ale zdvihol sa proti tomu odpor ľudí, ktorí prežili holokaust. Koncert sa nakoniec nekonal. V roku 2011 hral izraelský komorný orchester v bavorskom Bayreuthe aj Wagnerovu hudbu. Bolo to vôbec prvé uvedenie Wagnerovej kompozície izraelským orchestrom na nemeckej pôde a Izraelčania zožali ovácie. Doma ich však také jednoznačné prijatie nečakalo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #holokaust #jeruzalem #Richard Wagner #konferencia