Recenzia: Billy Barman neskĺzli k priemeru

Najprv to bol projekt dvoch recesistov s poriadne uletenými ale chytľavými pesničkami. Billy Barman sú dnes už regulárnou kapelou hrajúcou moderný indie-rock, ktorý v kombinácii so slovenským textom môže byť na slovenskej scéne jedinečný. Potvrdiť svoje postavenie sa dvojica muzikantov rozhodla albumom Modrý jazyk. Nemá to však jednoduché.

23.12.2013 10:00
billy barman Foto:
Dvojica Juraj Podmanický a Jozef Vrabel si zachovala imidž garážovej kapely.
debata

Zložitá cesta

Billy Barman si na svojej druhej štúdiovke vybrali tú najzložitejšiu cestu. Prelomový ťah, keď opustili dvojakordové skladby, ktoré im otvorili cestu k poslucháčom, využili už v debute Noční jazdci (2010). Ich skladby ako Cigánska, Na laze Oremovom alebo Noční jazdci mali hitový potenciál a pritom neskĺzali k prvoplánovosti. Tentoraz išli ešte ďalej od jednoduchosti. Ale je možné zachovať si takto schopnosť zaujať aj širšie publikum, ktoré získa slovenská kapela zväčša na festivaloch a mestských podujatiach?

Prvý singel, ktorý vyšiel ešte pred akýmkoľvek avizovaním druhej nahrávky, Strmá voda, bol dôkazom toho, že sa to dá. Baladický text a príliš zložitá štruktúra na klasický popový song mal cveng aj atmosféru, za čo sa im ušiel aj pozitívny ohlas od publika. Na podobnom princípe je postavený aj zvyšok Modrého jazyka, ale, bohužiaľ, menej úspešne.

Už úvodná skladba Absint akoby vystríhala poslucháča, že ak má záujem o hopkavé pesničky s rádiovými refrénmi, nech hľadá inde. Do popredia tu vystupujú najmä vyhrávky a moderný zvuk podčiarknutý, na Slovensko stále prekvapujúco dobre zvládnutou, produkciou. "Barmanom” sa jednoducho darí skladbu vyšperkovať, a to so vkusom a bez toho, aby z nej vznikol "preplácaný” gýč.

Horšie sú na tom so samotnými melódiami. Zatiaľ čo nástroje hrajú presvedčivé linky, napríklad úvodná gitara v nahrávkach Pod stromom alebo Kolotoč, spev len málokedy udáva smer. Napriek snahe zaujať hodnotným textom sa tak pesničky na prvé počutie strácajú až sa občas zdá, že vlastne ani nie sú. Že namiesto nich niekto len slová zaobalil v podmanivom zvuku.

Bez nadhľadu, ale s potenciálom

Oveľa lepšie preto kapela vyznie až na druhé počutie. Najmä v druhej polovici albumu to dokazuje napríklad veľmi príjemná pesnička Vrkoče a hneď ďalšia s názvom Peniaze náladou pripomínajúca niečo medzi Cure a Petom Dohertym. Podľahnúť ich čaru sa preto dá postupne. Rozpoznateľný ráz prináša skladbám najmä spev Juraja Podmanického, ktorý sa stal ich poznávacím znamením. Jeho zastretý hlas ide občas až za svoje hranice, ale to vôbec neprekáža, skôr naopak. Je to jedna z vecí, ktoré robia z Billy Barman formáciu bez akejkoľvek sterilnosti a dodávajú jej žiadaný punc garážovej kapely. Podmanický spoločne s Jozefom Vrablom sú okrem iného aj imidžové postavičky, ktoré by na západnej scéne mohli skvele fungovať ako hudobné produkty.

A hoci sa zdá, že Billy Barman by mali mať všetko, čo by z nich spravilo skupinu väčšieho formátu, a to bez toho, aby sa väčšinovému publiku podliezali, ďalšie kroky stále vedú do neznáma. V porovnaní s debutovými Nočnými jazdcami ich tvorba totiž stratila svoj nadhľad, čo aktuálny album obralo o bod navyše. Ak to má byť prevencia proti skĺznutiu k prostým melódiám, je to pochopiteľné, ale táto cesta môže byť tŕnistá. Ak to má byť snaha zaradiť sa k žánrovým kapelám, je to zas škoda ich potenciálu. A preto aj po vydaní Modrého jazyka zostávajú v pozícii, ktorú mali ešte v časoch svojho začiatku. Odporúčaním pre fanúšika aktuálnej svetovej gitarovej hudby. Zo slovenskej scény k nej totiž majú najbližšie.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Billy Barman: Modrý jazyk / Pavian Records / 2013


Súťaž o CD Billy Barman - Modrý jazyk

zväčšiť
Billy Barman - Modrý jazyk

Fámy okolo nezvestnej kapely Billy Barman (tvorí ju dvojica Juraj Podmanický a Jozef Vrabel), klebety o rozpade skupiny i reči o tom, že Billy Barman tento rok nový album nevydá – všetkým šíriacim sa dezinformáciám je koniec. Po premiére aktuálneho singla Ľudožrút sa fanúšikovia tejto neprehliadnuteľnej hudobnej formácie dočkali nového albumu.

Namiesto ohláseného pracovného názvu Hlúposť, lenivosť a chlast nesie druhá štúdiovka barmanov názov Modrý jazyk. Obsahuje 11 trackov, medzi nimi aj single Strmá voda, Ľudožrút a Traja. Má papierový digipack, vnútri sa nachádza leporelo s textami.

Skladba Ľudožrút dostala už v septembri vizuálnu podobu – videoklip natočil režisér Michal Kebis. Pomocou unikátnej technológie roztancoval tieňohru neľútostného boja ovečky s krvilačnými vlkmi.

Album pokrstili dvakrát – v Bratislave i v Košiciach. Jeho krstným otcom bol Janko Rehotský alias … Doplnenie mena je vašou súťažnou úlohou. Traja z vás, ktorí správne do nedele 29. decembra vrátane odpovedia na súťažnú otázku a budú mať šťastie v žrebovaní, dostanú album z diele vydavateľstva Pavian records poštou.

Výhercovia

Branislav Frívalský, Lehota pod Vtáčnikom, Lucia Obadalova, Bratislava, Ladislav Didič, Staré

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #indie-rock #Billy Barman #Modrý jazyk #Pavian records