O lístky na Novoročný koncert žiadajte už teraz

Vystúpenie Viedenskej filharmónie sa stalo už tradičnou súčasťou novoročného programu, a to nielen pre priaznivcov vážnej hudby. Novoročný koncert, ktorý v priamom prenose vysiela aj RTVS, ročne sleduje okolo 50 miliónov ľudí z približne 80 krajín sveta. A hoci je Viedeň len hodinu cesty z Bratislavy, dostať sa naň nie je jednoduché. Kto má záujem byť priamym účastníkom budúcoročného vystúpenia, mal by začať konať už v týchto dňoch.

09.01.2014 12:00
Novoročný koncert, Viedenská filharmónia Foto:
Novoročný koncert Viedenskej filharmónie je veľkým zážitkom.
debata (2)

Čaká sa aj roky

Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, a najmä rodina Straussovcov. Hudba rakúskych rodákov prevláda na podujatí, ktoré získalo slávu po celom svete. História Novoročných koncertov Rakúskej filharmónie sa začala písať už v roku 1939 a svet jej čaru podľahol najmä vďaka priamym televíznym prenosom. Vypočuť si známe skladby pod vedením tých najlepších dirigentov môže aj naživo ktokoľvek. Potrebná je však dávka trpezlivosti a znalosť pomerov.

Súčasťou novoročného programu filharmónie sú totiž tri koncerty. Prvý zo série prebieha 30. decembra v dopoludňajších hodinách, druhý na Silvestra večer a tretí, ten najznámejší, na Nový rok. Cena za jednu vstupenku sa pohybuje od 20 do 930 eur v oficiálnom predaji. Záujem je však taký veľký, že organizátori museli vymyslieť spravodlivý spôsob, ako vybrať z množstva žiadostí. Ak nepatríte medzi niekoľko rakúskych rodín, v ktorých sa miesta na sedenie dedia z generácie na generáciu, je potrebné zúčastniť sa na losovaní.

Termín registrácie na budúcoročný koncert sa začal už 2.¤januára a končí sa 23., teda o dva týždne. Ako informuje stránka Viedenskej filharmónie, kde registrácia prebieha, všetky žiadosti po tomto termíne budú automaticky zamietnuté. Registrovať sa môžete na každý z troch koncertov len jedenkrát. Maximálny počet lístkov pre jedného uchádzača sú štyri na prvé dva koncerty. Na ten, ktorý prebieha 1. januára doobeda, je možnosť predobjednať len dva lístky. Výsledky budú zrejmé v marci a všetci záujemcovia budú informovaní e-mailom alebo cez konto na stránke. Väčšina však skúša šťastie a čaká na pozitívnu odpoveď aj niekoľko rokov.

Ďalšie možnosti

Lístky sa dajú získať aj cez rozličné distribučné internetové stránky, ktoré vstupenky ponúkajú zvyčajne niekoľko dní pred samotným vystúpením. Ich ceny sa však vedia vyšplhať až do dvoch – troch tisíc eur za jeden kus.

A hoci sa zdá, že vidieť viedenských filharmonikov nie je reálne, sú aj iné spôsoby, kde ich možno počuť naživo. Okrem Novoročných koncertov pravidelne vystupujú napríklad na Mozartových dňoch v Salzburgu alebo na takzvaných Letných nočných koncertoch vo viedenskom paláci Schönbrunn, ktoré sú navyše zadarmo. Zúčastňujú sa tiež na medzinárodných vystúpeniach.

Ďalším zo spôsobov, ako sa priblížiť k slávnemu orchestru, je žiadať o vstupenky na ich koncerty vo Viedenskej štátnej opere. Všetci členovia filharmónie sú totiž zároveň členmi tamojšieho orchestra a približne raz do mesiaca v budove opery organizujú vlastné komorné koncerty. Opäť si však budete musieť počkať minimálne niekoľko týždňov na čakacej listine. Či sa pre vás miesto na ich vystúpenie našlo, sa totiž dozviete len pár dní pred koncertom.

Napriek zložitým procesom a podmienkam sľubuje Viedenská filharmónia unikátny zážitok. Byť priamym účastníkom jedného z Novoročných koncertov je preto snom nejedného milovníka klasiky. Ak medzi nich patríte aj vy, je potrebné sa poponáhľať a neprestávať veriť. Viac informácií o potrebnej registrácii nájdete na www.wienerphilharmoniker.at.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #vstupenky #Novoročný koncert #filharmónia