Jimmy Page: Faust s gitarou oslavuje 70

Má povesť podivného okultistu aj arogantnej rockovej hviezdy. Isté však je, že Jimmy Page patrí medzi najslávnejších a najuznávanejších gitaristov posledných desaťročí. Zakladajúci člen Led Zeppelin je od štvrtku čerstvým sedemdesiatnikom.

09.01.2014 07:00
Archív SR Slovensko Hudobný kalendár 9.1. Foto:
Jimmy Page
debata

Rockový poklad Anglicka

Neďaleko jazera Loch Ness na Škótskej vysočine nájdete starú usadlosť z 18. storočia. Žil a tvoril v nej Aleister Crowley, básnik preslávený najmä pre propagáciu čiernej mágie a okultizmu. Sídlo, ako aj jej majiteľ by pomaly upadli do zabudnutia, nebyť medializovaného predaja strašidelnej budovy. Takzvaný Boleskine House odkúpil začiatkom sedemdesiatych rokov Jimmy Page.

Po založení knižného vydavateľstva, venujúceho sa témam mágie, soundtracku ku kontroverznému filmu o Luciferovi (Lucifer Rising, 1972) a všadeprítomnej symbolike sa stal Jimmy Page postrachom cirkvi a konzervatívnej časti obyvateľstva najmä v Británii a USA. Dodnes sa traduje fáma, že ak si pustíte hudbu Led Zeppelin odzadu, zmení sa na satanské litánie. Žáner hard rock, ktorý gitarista spoluzakladal, to svojou sugestívnosťou akoby potvrdzoval. Legendy často tvorené aj samotnou kapelou či jej manažmentom tvrdili, že Jimmy Page je novodobým Faustom. Výmenou za svoju dušu dostal nesmierny talent a dar fascinovať dav svojou hrou.

S odstupom rokov a v bohatej hudobnej kariére rodáka zo západného Londýna sa však jeho niekdajšia povesť stráca v záplave úspechov. Stal sa rockovým pokladom Anglicka. Jeho portrét aktuálne nájdete v Národnej galérii v Londýne, Britániu reprezentoval aj vystúpením na olympiáde v Pekingu. Page sa dvakrát dostal do Rokenrolovej siene slávy a pravidelne sa objavuje na popredných priečkach v kategórii najlepších gitaristov všetkých čias. Právom.

V štúdiu aj naživo

Jeho typickú kombináciu pôvodného rokenrolu, čistého blues a folku nájdete aj na slávnej skladbe z „bondovky“ Goldfinger v podaní speváčky Shirley Bassey z roku 1964. Meno štúdiového hráča Jamesa Pagea s impozantným arzenálom gitarových techník sa objavovalo od roku 1957 na rozličných nahrávkach. Napríklad tiež na skladbách Rolling Stones, The Who, Kinks aj Petuly Clarkovej. Známy pod prezývkou Little Jimmy však rád zostával v úzadí. Ambície byť štúdiovým muzikantom spôsobilo jeho oslabené zdravie a tiež poznanie, že takýmto spôsobom zarobí mnohonásobne viac ako väčšina známych tvárí.

Zmenilo sa to až vďaka ponuke vystupovať so skupinou Yardbirds. Britská formácia, kde začínal aj Eric Clapton a Jeff Beck, sa úspešne zviezla na vlne obľúbeného rhytm and blues. Po ich rozpade sa Page rozhodol ísť vlastnou cestou a nemienil sa vzdať ani živých vystúpení. Začiatkom jesene zahral v londýnskej skúšobni svojim novým kolegom Robertovi Plantovi, Johnovi Paulovi Jonesovi a Johnovi Bonhamovi sled akordov z G do A a štvorica plynule prešla do ťažkopádneho blues-rocku. Led Zeppelin je dodnes považovaná za jednu z najvplyvnejších skupín v histórii rockovej hudby. Pageova virtuozita tomu napomohla. Rock už viac nebol klubovou záležitosťou nadšencov a amatérov, ale s úspechom zapĺňal štadióny.

Dvanásť rokov existencie kapely ukončenej tragickou smrťou bubeníka Bonhama prinieslo gitaristovi medzinárodnú slávu aj množstvo problémov. Pre závislosť od heroínu jeho kariéru sprevádzalo niekoľko afér. Okrem ustavičného spájania s okultizmom bol takmer stíhaný za sexuálne obťažovanie maloletých. Na jeho pokyn nakoniec manažér údajne uniesol štrnásťročnú prostitútku a držal ju zavretú v hoteli až do jej 15. narodenín, aby slávny gitarista predišiel problémom so zákonom.

A hoci Led Zeppelin definitívne zavesili svoju kariéru na klinec, ich mená sa s kapelou spájali aj ďalšie dekády. Mysteriózny gitarista sa na hudobnej scéne objavoval zo zostávajúcej trojice najčastejšie. Vydal päť sólových albumov a spoločne s Paulom Rodgersom založil projekt The Firm. V posledných rokoch sa primárne objavuje na živých vystúpeniach rozličných muzikantov. Koncertoval napríklad s Foo Fighters, Slashom, Puffom Daddym, Aerosmith či Limp Bizkit.

Keď sa znenazdajky objaví na pódiu ako špeciálny hosť, v publiku to zašumí. Lebo, či už je jeho talent podľa legendy dielom temných síl, alebo za ním stojí pracovitosť a snaha, stále je hodný obdivu. Stále fascinuje.

Jimmy Page

1957 prvýkrát sa objavil na verejnosti na talentovej súťaži v BBC

1957 – 1965 je štúdiovým hráčom a producentom

1964 stáva sa členom Yarbirds

1968 oslovuje kolegov a zakladá skupinu Led Zeppelin

1971 Led Zeppelin vydávajú nepomenovaný štvrtý album, ktorý obsahuje aj hit Stairway to Heaven

1980 skupina sa rozpadá

1985 zakladá projekt The Firm

1992 Yardbirds sú členmi Rokenrolovej siene slávy

1994 nahráva v rámci série MTV Unplugged koncert s bývalým spoluhráčom Robertom Plantom

2006 Led Zeppelin sú členmi Rokenrolovej siene slávy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Led Zeppelin #Jimmy Page #The Kinks #Yardbirds