Mládežnícky orchester EÚ sa otvára aj pre slovenské talenty

Mladí talentovaní hudobníci sa môžu uchádzať o členstvo v Mládežníckom orchestri Európskej únie (European Union Youth Orchestra). Konkurz do 140-členného orchestra, v ktorom sú zastúpení mladí muzikanti zo všetkých členských krajín Európskej únie od 14 do 24 rokov, organizuje Hudobné centrum.

14.01.2014 16:00
Vladimir Ashkenazy, dirigent Foto:
Hudobným riaditeľom The European Union Youth Orchestra je svetoznámy dirigent ruského pôvodu Vladimir Ashkenazy.
debata

Hudobné centrum avizuje, že výberové konanie sa uskutoční 7. februára v budove Konzervatória v Bratislave na Tolstého 11. Uchádzači narodení medzi 1. januárom 1989 a 31. decembrom 1999 sa môžu prihlásiť prostredníctvom formulára, ktorý treba po vyplnení poslať na adresu Soňa Dobrocká, Hudobné centrum, Michalská 10, 815 36 Bratislava 1 do 20. januára 2014. Viac možno nájsť na webstránke Hudobného centra, konkrétne na – hc.sk/aktuali­ty/1007-konkurz-do-mladeznickeho-orchestra-europskej-unie-2014–2015/.

Hudobným riaditeľom The European Union Youth Orchestra je svetoznámy dirigent Vladimir Ashkenazy. Orchester tvoria mladí talentovaní muzikanti z 28 krajín Európskej únie. Orchester vznikol pod názvom The European Community Youth Orchestra v roku 1976 a neskôr bol premenovaný na The European Union Youth Orchestra. Na svoje prvé turné sa orchester vydal pod taktovkou jeho zakladajúceho hudobného riaditeľa Claudia Abbada v roku 1978, zavítal do Amsterdamu, Bonnu, Paríža, Luxemburgu, Bruselu, Milána a do Ríma. Orchester patrí medzi prestížne a vyhľadávané zoskupenia mladých hráčov vo svete a doteraz s ním spolupracovali mnohí svetoznámi dirigenti ako Leonard Bernstein, Sir Colin Davis, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovič a ďalší. Viac o ňom možno nájsť na jeho webstránke www.euyo.org.uk.

debata chyba
Viac na túto tému: #konkurz #Mládežnícky orchester EÚ #Vladimir Ashkenazy #orchester