V archíve objavili dosiaľ nezverejnenú skladbu od Queen

Do diskografie britskej rockovej skupiny Queen pribudne dosiaľ nezverejnená, iba nedávno v archívoch objavená skladba so spevom zosnulého Freddieho Mercuryho. Na svojom blogu to oznámil gitarista skupiny Brian May, ktorého v stredu citoval hudobný magazín New Musical Express.

17.01.2014 14:00
Skupina Queen
Skupina Queen.
debata

„Opäť sa deje kúzlo príznačné pre Queen, cítim to v kostiach. Zároveň ma hnevá, že o skladbe zatiaľ nemôžem prezradiť viac. Môžem však povedať, že na nahrávke, ktorú sme objavili, účinkujeme všetci štyria – Freddie, John, Roger a ja. Pieseň sme nikdy nedokončili a dlho ležala v zabudnutí,“ uviedol May.

„Pesničku sme starostlivo preniesli do systému Pro Tools a znie veľmi sviežo, ako priamo z 24-stopového pásu, na ktorý sme ju pred vyše 30 rokmi nahrali. Zaznamenaných je niekoľko hrubých pokusov, trocha diskusie a žartovania, a následne jeden veľmi dobre vydarený pokus, plus nejaké dohrávky. Tá vec si priam žiada o vydanie,“ doplnil gitarista.

May zároveň vyjadril prekvapenie i vďačnosť za to, že sa štúdiový pás so skladbou za celé nasledujúce roky nedostal do nepovolaných rúk a neprenikol na verejnosť. Formu ani dátum publikovania novoobjavenej raritnej nahrávky však hudobník nešpecifikoval.

V priebehu vlaňajška členovia skupiny potvrdili objavenie viacerých hudobných materiálov v približnom rozsahu jedného albumu, vrátane najmenej troch skladieb, ktoré Mercury naspieval v roku 1983 s Michaelom Jacksonom. Nahrávky v súčasnosti prechádzajú postprodukciou.

Frontman skupiny Freddie Mercury zomrel v roku 1991. Posledný, 15. štúdiový album Queenu vyšiel o štyri roky nato pod názvom Made in Heaven a obsahoval skladby, ktoré spevák naspieval tesne pred svojou smrťou; zvyšní traja členovia ich dodatočne dokončili v štúdiu.

debata chyba