Grammy láka aj na nevšedné spolupráce

Steve Wonder s Daft Punk, Metallica s pianistom Langom Langom, Robin Thicke s džezrockovou formáciou Chicago a mnoho ďalších. Grammy v rámci programu opäť stavila na spoluprácu rôzneho druhu. Najväčší sviatok hudby, ako označujú najprestížnejšie hudobné ceny, sa uskutoční v noci z nedele na pondelok v Los Angeles. Nákladnú šou je možné vidieť v pondelok nadránom tiež na ČT2 alebo vďaka streamu na webovej stránke grammy.com.

25.01.2014 16:00
grammy paul mccartney ringo starr Foto: ,
Paul McCartney a Ringo Starr majú údajne na Grammy vystúpiť každý zvlášť.
debata

Sošky za letné hity

Už po päťdesiaty šiesty raz si najlepší interpreti podľa hlasovania Národnej akadémie nahrávacích umení a vied prevezmú do rúk zlaté gramofóniky. A hoci sa počet kategórií tento rok vyšplhal na rekordných 82, len niekoľko z nich sa dostáva aj do televízneho vysielania. Nemôžu chýbať štyri základné: Album roka, Nahrávka roka, Skladba roka a Najlepší nový umelec. Ďalej to bude napríklad oceňovanie jednotlivých umelcov v rámci najpopulárnejších hudobných žánrov či živých vystúpení.

Najviac nominácií si za minulý rok vyslúžil raper Jay – Z. Štyridsaťštyriročný hudobník bojuje o deväť zlatých gramofónikov, vyhli sa mu však tie hlavné. Justin Timberlake, Kendrick Lamar, Macklemore & Ryan Lewis a Pharrell Williams sú všetci nominovaní až na sedem sošiek. Pharrell Williams je dokonca nominovaný dvakrát a v dvoch základných kategóriách. Môžu za to dva obrovské letné hity. Get Lucky, ktorý nahral spoločne s Daft Punk, a Blurred Lines v spolupráci s Robinom Thickeom.

Duetá a spolupráce

Často pútavejšie, ako vyhlasovanie víťazov, sa počas ceremónie stávajú vystúpenia hudobníkov. Tohto roku sa organizátori opäť predviedli a na pódiu sa tak objaví rozmanitá spoločnosť interpretov rôznych žánrov.

Paul McCartney a Ringo Starr, ktorí deň pred odovzdávaním cien dostanú gramofónik za celoživotné dielo ako poslední žijúci členovia The Beatles, zahrajú počas programu aj naživo. Každý z nich sa prekvapujúco predvedie sám. Väčšina hudobníkov sa však, naopak, bude skôr združovať. Príkladom sú aj speváci skupín Foo Fighters, Nine Inch Nails a Queens of the Stone Age. Dave Grohl so svojimi kolegami Trentom Reznorom a Joshom Hommeom si na spoločnú skladbu prizvali aj speváčku a gitaristku formácie Fleetwood Mac, Lindsay Buckinghamovú. Táto zostava šou zakončí.

Od roku 1991 sa po prvýkrát na Grammy ukáže aj Metallica. Pesnička One z albumu And Justice for All však zaznie v novej verzii odohraná spoločne s čínskym koncertným pianistom Langom Langom. „Spolupráca s Langom bude jedným z najunikátnejších vystúpení v našej kariére,“ uviedli členovia skupiny v oficiálnom vyhlásení.

Zaujímavosťou má byť aj hosťovanie Steveho Wondera pri predvedení hitu Get Lucky, počas ktorého sa na pódiu blysne aj Pharrell Williams a Nile Rodgers.

Okrem špeciálnych vystúpení odznie v sále Staples Centre aj dueto Pink s Nateom Ruessom Just Give Me a Reason, alebo skladba Radioactive od Imagine Dragons a Kendricka Lamara. Zo speváčok sa predstaví Katy Perry, Taylor Swift aj nová hviezda pop-music, Novozélanďanka Lor­de.

Či niekto z účinkujúcich zároveň aj získa cenný gramofónik, bude v našom časovom pásme zrejmé už v pondelok nadránom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daft Punk #Jay-Z #Grammy #Metallica