Pete Seeger bojoval proti vojne folkom

Vo veku 94 rokov zomrel 27. januára americký folkový hudobník Pete Seeger. Spevák posledný raz vydýchol v rodnom New Yorku po krátkej chorobe. Informáciu potvrdil jeho vnuk Kitama Cahill-Jackson, ktorý tiež dodal, že Seeger zomrel v nemocnici obklopený rodinou.

28.01.2014 12:17
Pete Seeger, 1986 Foto:
Folkový spevák Pete Seeger na zábere z roku 1986.
debata

Jeho melódie pretrvali do dnešných dní a jeho pesničky sa dočkali mnohých prevedení. Pete Seeger, ktorý stál okrem iných aj za skladbou Where Have All The Flowers Gone (Řekni, kde ty kytky jsou) známej v prevedení Marlene Dietrichovej, ale aj Marty Kubišovej či Marie Rottrovej, zomrel vo veku 94 rokov.

„Pete Seeger je žijúci archív americkej histórie a jej svedomia, doklad o sile pesničky a kultúry, ktorá posúva históriu vpred,“ vyjadril sa na margo hudobníka počas oslavy jeho deväťdesiatin Bruce Springsteen. Springsteen, ktorý dokonca vydal album Seegerových coververzií nie je jediným obdivovateľom populárneho folkistu. Medzi Seegerových fanúšikov sa hlási tiež Bob Dylan alebo trojica Peter, Paul and Mary.

Jedna z jeho najznámejších skladieb.

Muzikant, ktorého meno sa zapísalo do histórie americkej hudby už v štyridsiatych rokoch, začínal s kapelou Almanac Singers. V nej sa stretol s ďalšou legendou folkovej scény – Woodym Guthriem. Prvý veľký úspech zaznamenal s The Weavers a skladbou Goodnight, Irene, ktorej autorom je pesničkár Lead Belly. Rovnako ako slávny bluesman aj on využíval dvanásťstrunovú gitaru a do svojho repertoáru pridal aj banjo.

V tom čase bol členom komunistickej strany, čo mu neskôr spôsobilo problémy. Musel sa spovedať pred komisiou posudzujúcou protiamerické aktivity, kde vyhlásil, že jeho koncerty pre komunistov z neho nerobia menšieho Američana. Seeger vystupoval ako priekopník protestnej hudby, ktorou podporoval svetové odzbrojenie, občianske práva a ochranu životného prostredia. Bol bojovníkom za mier aj v období Vietnamskej vojny. Jeho skladba Turn Turn Turn v prevedení formácie The Byrds patrila k jednej z hymien hnutia hippies v šesťdesiatych rokoch. V roku 1965 sa stala hitom číslo jeden v hitparádach USA. Neskôr ju naspievali napríklad Chris de Burgh či Dolly Parton.

Ďalšou zo známych skladieb, na ktorých sa autorsky podieľal bola už spomínaná Where Have All the Flowers Gone?, ktorá zaznela tiež v podaní The Kingston Trio či Joan Baez. Podpísaný je aj pod hitom If I Had a Hammer (The Hammer Song) známej v podaní skupiny Peter, Paul and Mary.Spopularizoval tiež protest song We Shall Overcome.

Od osemdesiatych rokov sa začal dištancovať od svojho obdobia v komunistickej strane. V roku 1982 odohral benefičný koncert pre Poľské hnutie solidarity a odporu, ktorý mal byť znakom toho, že nesúhlasí s komunizmom sovietskeho typu.

Pete Seeger ako hosť v šou Johnnyho Casha.

Nahral a vydal desiatky štúdiových albumov či kompilácií. Na konte má niekoľko cien Grammy, pričom v roku 1993 získal zlatý gramofónik za celoživotný prínos hudbe. O tri roky neskôr ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 2009 hral na galakoncerte na počesť inaugurácie prezidenta Baracka Obamu. Z posledných rokov patrí medzi jeho významné vystúpenia aj koncert na 52. ročníku Monterey Jazz Festivalu, kde sa objavil ako prvý folkový hudobník v histórii podujatia. Spolu s Neilom Youngom, Williem Nelsonom, Johnom Mellencampom a Daveom Matthewsom odohral pieseň This Land is Your Land.

Spevák posledný raz vydýchol v rodnom New Yorku po krátkej chorobe. Informáciu potvrdil jeho vnuk Kitama Cahill-Jackson, ktorý tiež dodal, že Seeger zomrel v nemocnici obklopený rodinou.

Ešte vlani pre Amnesty International prespieval jednu zo skladieb Boba Dylana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #úmrtie #Pete Seeger #pesničkár #folk