Domček z kariet, v ktorom nikto nie je šťastný

Dlhodobá dramaturgická politika Gerarda Mortiera v madridskej Kráľovskej opere si cielene vyberala avantgardné operné diela a kontroverzné moderné produkcie. Masívny medzinárodný záujem o svetovú premiéru opery Brockeback Mountain (Skrotená hora) však predstihol všetky očakávania. Mortier sa posledným realizovaným veľkým projektom grandiózne a svojsky lúči s touto scénou.

31.01.2014 15:34
33 skrotena hora 4x Foto:
Daniel Okulitch ako Ennis Del Mar a  Tom Randle ako Jack Twist v opere Skrotená hora, ktorá mala v Madride premiéru v utorok.
debata

Svetovú premiéru mala Skrotená hora v utorok. Vznikla podľa predlohy držiteľky Pulitzerovej ceny, americkej spisovateľky Annie Proulxovej, ktorá sa dočkala aj filmového spracovania. Snímku, v hlavných úlohách s Heathom Ledgerom a Jakom Gyllenhaalom, ovenčili viacerými významnými oceneniami, vrátane Zlatého leva či Oscara za réžiu pre Anga Leeho.

Inšpirácia z Wyomingu

Na rozdiel od filmu sa Proulxová na opere podieľala. Spolu s operným skladateľom Charlesom Wuorinenom sa stala spoluautorkou libreta. Newyorský rodák je autorom viac ako 260 hudobných kompozícií a v jednom rozhovore prejavil záujem o tvorbu opery. Toho sa chopil vizionár Gerard Mortier a neskôr sa Proulxová a Wuorinen stretli, aby začali pracovať na librete, ktoré oproti originálu obohatili o nové dialógy či rázny vstup chóru.

Príbeh Skrotenej hory je príbehom lásky medzi dvoma kovbojmi, Jackom Twistom a Ennisom del Marom. Prijmú letnú prácu v Brockeback Mountain, kde v nehostinných podmienkach strážia ovce a postupne sa do seba zaľúbia. Napriek tomu, že po skončení sezóny sa obaja vydajú vlastnou cestou, oženia sa a snažia sa o "normálny“ život, ich osudy sa prepletajú celých dvadsať rokov, až kým sa Ennis nedozvie, že Jack je mŕtvy a až vtedy si uvedomuje, že jedine on bol jeho skutočnou láskou.

Wuorinen sa počas procesu tvorby vydal na cestu do Wyomingu, aby precítil atmosféru nehostinných vrchov, ktorú neskôr pretavil do nôt. Silne ovplyvnený Arnoldom Schonbergom a druhou Viedenskou školou je v jeho kompozícií zreteľne badať nemecký expresionizmus, pomocou ktorého vykreslil búrlivú dramatickosť lesov a tragiku celého príbehu.

Režisér belgického pôvodu Ivo van Hove sa tiež vybral do Wyomingu, aby vytvoril video, ktoré sa stalo kľúčovým prvkom scénografie. Pracuje s typickým americkým kovbojským mýtom, ktorý sa hrdinovia snažia nasledovať, aby vybudovali domček z kariet, v ktorom nikto nie je šťastný – ani ich manželky. Hrdinovia si nevedia ani len predstaviť, že by mohli žiť inak, homosexualita je predsa proti základným princípom prírody. Jednoducho je neakceptovateľná. Napriek dráždivej téme je spracovanie viac ako decentné, čo je na škodu. Okrem bozkov a tlmenia svetla v momentoch erotických scén na scéne oveľa viac nevidíme. Tom Randle, predstaviteľ Jacka, a Daniel Okulich ako Ennis poňali posolstvo príbehu úplne univerzálne. Skutočne sme sa rozhodli sami ako chceme žiť a v čo chceme veriť, alebo je to produkt výchovy a vplyvu spoločnosti? Sme schopní akceptovať samých seba, takých akí sme?

Dva príbehy nenaplnenej lásky

Gerard Mortier každou realizovanou operou dokazuje, že chce upútať liberálnych divákov. Publikum, ktoré sa nebojí experimentu a je ochotné pozrieť sa do zrkadla, ktoré mu divadlo nastavuje. Nie náhodou sa v Kráľovskej opere hrajú paralelne dva príbehy z cyklu nenaplnených lások – Wagnerova kompozícia Tristan a Isolda spolu s Wuorinenovou operou Skrotená hora. Dva tragické príbehy o neuskutočniteľnej láske postavené vedľa seba.

Vypredané predstavenia Tristana a Isoldy a malý záujem o vstupenky na Skrotenú horu však dokazuje, že záujem novinárov vysoko prevyšuje reálny záujem divákov. Španielsko je totiž plné protikladov. Madrid, kde sa napríklad od roku 1979 koná Gay pride, ktorým žijú ulice niekoľko dní, je zároveň mestom so silným zástupom ortodoxných katolíkov. Preto bola premiéra očakávaná s napätím. Ako smutne poznamenal umelecký poradca Kráľovskej opery Mortier, krajina, ktorá bojuje za vystavanie Eurovegas, považuje homosexualitu v lyrickom predvedení za kontroverznú. Raj hazardu a s ním spojená skutočná Sodoma a Gomora im však akosi neprekáža. Paradoxné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #madrid #Skrotená hora