Ceny ZAI získali Martausová, Fragile aj Müller

Zväz autorov a interpretov (ZAI) odovzdal vo štvrtok 13. februára popoludní v Bratislave výročné ceny za rok 2013.

13.02.2014 18:32
sima-martausova Sima Martausová Foto:
Speváčka a herečka Sima Martausová si odniesla z udeľovania cien ZAI tri trofeje.
debata

Rozhlasovou stanicou roka je Rádio Slovensko verejnoprávneho RTVS (nominované boli aj Rádio Max Nitra, Rádio Regina RTVS, Rádio Rocková republika a Rádio Viva). Hudobným redaktorom roka je Roman Bomboš (nominovaní aj Vlado Franc – RTVS, Soňa Horňáková – RTVS a Rasťo Očenáš – Rocková republika).

Festivalom roka je Topfest v Piešťanoch (v nominácii aj Červeník Fest, Bažant Pohoda Trenčín a Slížovica Nitra), Usporiadateľom roka je Dušan Drobný z Agentúry Duna Piešťany (v nominácii ešte Rudolf Hošna z Ateliéru Babylon Bratislava a Tibor Zelenay z Blue Note Nové Mesto nad Váhom), Klubom roka sa stal Blue Note v Novom Meste nad Váhom (nominovaní aj Ateliér Babylon Bratislava a Nová Pekáreň Nitra).

Ocenenie za Album roka 2013 si odniesol Richard Müller a skupina Fragile za platňu Hlasy (nominované aj albumy Všetko najlepšie skupiny Hex, St. Mary Huanaganja kapely Horkýže slíže, Moruša biela Jany Kirschner a Momenty 2003 2013 Zuzany Smatanovej). Skupinou roka sú Horkýže slíže (nominovaní boli aj Hex, IMT Smile, Jana Kirschner, Zuzana Smatanová a Celeste Buckingham), Objavom roka speváčka Sima Martausová (v nominácii boli aj skupiny Bijouterrier a Korben Dallas). Cenu za celoživotnú dlhodobú podporu slovenskej hudby v médiách dostal Vlado Juhanesovič.

Zároveň boli vyhlásené aj ceny webového portálu hudba.sk. Objavom roka je Sima Martausová, Interpretom roka Celeste Buckingham, Albumom roka Dobrý deň, to som ja speváčky a skladateľky Simy Martausovej.

Na výročné ceny za rok 2013 bolo v prvom kole v ôsmich kategóriách spolu 144 nominácií a 127 nominovaných, z tohto počtu bolo 18 rozhlasových staníc, 18 hudobných redaktorov, 21 kandidátov na titul Objav roka, 17 na titul Interpret / skupina roka, 15 potenciálnych albumov roka, 20 klubov, 17 festivalov a 18 usporiadateľov ro­ka.

„Som veľmi rád, že sme sa na tom projekte dohodli s Braňom Kostkom a skupinou Fragile, som veľmi rád, že to nadobudlo takúto podobu. Najväčšiu radosť mám z toho, že sme s týmto projektom absolvovali 44 koncertov, a to je už počet, ktorý sa každému interpretovi nepodarí,“ uviedol pre TASR Richard Müller.

„Je to pochopiteľne dobrý pocit, v tejto oblasti musí byť práca cielená veľmi presne, energie musí byť veľmi veľa. Či už moja alebo kolegov, aj Richard sa musel do toho projektu veľmi oprieť. Sme veľmi radi, že sme to nepodcenili, že spojenie, ktoré sme utvorili, bolo pre ľudí zaujímavé, prirodzené. Nemôžete vopred predvídať, ako takýto druh spojenia prijmú fanúšikovia. Teraz je jasné, že to bolo úspešné, bol to veľmi odvážny krok a tieto ocenenia nám potvrdili, že to množstvo práce stálo zato,“ dodal pre TASR šéf skupiny Fragile Braňo Kostka.

„Som veľmi prekvapená a zároveň veľmi šťastná. Nečakala som to, ale o to viac ma to potešilo. To celé je pre mňa ako malý zázrak, poznám nových ľudí, mám kapelu, s ktorou koncertujem,“ doplnila dnes trikrát ocenená Sima Martausová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Müller #Fragile #hudobné ceny #ZAI #Sima Martausová