Mať za mamu slávnu speváčku je výhoda

Keď je vaša mama trojnásobná držiteľka Grammy a otec uznávaný režisér, nie je také náročné stať sa speváčkou. Priznáva to China Moses, dcéra Dee Dee Bridgewater a Gilberta Mosesa. Všestranná umelkyňa na Slovensku po prvý raz predvedie svoju zmes R'n'B, džezu a soulu 13. marca v rámci bratislavského podujatia Music Fest 2014.

14.02.2014 12:06
China Moses Foto:
China Moses sa v Bratislave predstaví 13. marca.
debata

S láskou k umeniu

"Hudba a divadlo sú súčasťou mojej rodiny, môjho života a venovať sa tomu profesionálne je pre mňa úplne prirodzené,“ vysvetlila v rozhovore pre Pravdu 36-ročná hudobníčka. Práve rodinné zázemie bolo podľa jej slov dôvodom, prečo sa k umeniu dostala už ako dieťa. Vystupovala v divadle, v televízii a objavila sa napríklad aj v známom seriáli Moesha. "Moja mama na mňa preniesla lásku k umeniu. Bola to pre mňa obrovská výhoda po všetkých stránkach.“

Rodáčka z Los Angeles ešte pred dovŕšením dospelosti vydala prvý singel Time, po ktorom nasledoval debutový album China (1997). Aj keď by sa mohlo zdať, že podľa vzoru matky sa bude hudobníčka venovať najmä džezu, nie je to tak. Pre jej tvorbu je typická kombinácia popu, R’n’B aj soulu.

So svetoznámou Dee Dee Bridgewater ju však spája viac ako len rodičovské puto. V posledných rokoch sa totiž príležitostne objavujú spolu aj na jednom pódiu. "Je to úžasné aj zvláštne v jednom,“ hovorí. "Na jednej strane to je totiž moja mama, ktorá ma vychovala a tak ďalej, ale na druhej strane vedľa nej stojím na javisku a uvedomujem si, aká skvelá speváčka so mnou spieva. Zrazu to je naša spoločná vec, čo je úžasný pocit.“

Francúzsko jej praje

Napriek tomu, že prínos Dee Dee Bridgewater k svojej kariére si nevie China Moses vynachváliť, priznáva, že v rámci hudby nebola vždy mama jej najväčším vzorom. "Všetci mi to vraveli a ja som vedela aj sama, že moja mama je skvelá. No predovšetkým bola pre mňa vždy mojou mamou. Až potom uznávanou hudobníčkou. “

Svojej obľúbenej speváčke Dinah Washington venovala nahrávku Crazy Blues, ktorá je zatiaľ jej posledným albumom. Nahrala ho s pianistom a skladateľom Raphaëlom Lemmonierom. Táto štúdiovka vzbudila nemalý ohlas a napríklad britský týždenník Sunday Times ju zaradil medzi najlepšie džezové albumy roka 2012.

China Moses žije vo Francúzsku, ktoré sama označuje za úžasnú krajinu pre vývoj rôznorodých hudobných štýlov. "Francúzsko praje džezu, soulu aj iným žánrom. Má napríklad unikátnu hiphopovú scénu a rhytm and blues tam je na vysokej úrovni. V rámci hudby tam nájdete silné zastúpenie asi vo všetkých scénach, a to je na ňom nádherné.“

V hlavnom meste Slovenska sa China Moses ukáže v sprievode Big Bandu Gustava Broma pod vedením dirigenta Vlada Valoviča, a to vo štvrtok 13. marca vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu. "Bude to pre mňa novinka, som zvedavá a teším sa. Zahrám najmä veci z posledných dvoch albumov,” spresňuje. V rámci koncertovania nie je rozhodne žiadnou začiatočníčkou. S posledným albumom vystupuje nielen po Európe, ale aj v takých exotických krajinách ako Francúzska Guyana, Martinik či Guadeloupe.

A čo plánuje v budúcnosti? "Spievať, hrať a nahrávať,” zhodnotila China Moses jednou vetou na záver. "To sú moje jediné veľké plány.”

Jej koncert s Big Bandom Gustava Broma bude úvodným vystúpením Music Festu 2014. Vstupenky na podujatie sa už predávajú v sieti Ticketportal za 25 až 40 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #speváčka #China Moses #Dee Dee Bridgewater