Mladých spevákov čaká Moskva aj Washington

Slovensko má svojich reprezentantov v zahraničí aj medzi mladými spevákmi. Bratislavský chlapčenský zbor pod vedením dirigentky Magdalény Rovňákovej čaká v najbližších mesiacoch hneď niekoľko vystúpení. V apríli zaspieva v Rusku, neskôr sa predstaví aj v Taliansku či USA.

26.02.2014 07:00
41 zbor Foto:
Bratislavský chlapčenský zbor má dobré meno aj v zahraničí.
debata

Bez sprievodu

„Pozvanie do Ruska bolo neočakávané,“ priznáva Magdaléna Rovňáková. „Organizátori Veľkonočného hudobného festivalu ma kontaktovali telefonicky vďaka odporúčaniam z iných krajín, kde sme vystupovali. Pôvodne som si myslela, že pôjde o koncert na ďalší rok. Keď som zistila, že máme vycestovať už o niekoľko mesiacov, vedela som, že musíme tvrdo trénovať.“ Zaujímavé je, že výber jediného zahraničného hosťa v profesionálnej zborovej sekcii určil riaditeľ festivalu, svetoznámy dirigent Valerij Gergiev.

Na vystúpenie vycestuje z Bratislavy štyridsať spevákov. V Moskve ich čakajú tri vystúpenia – 24. apríla v pravoslávnej Katedrále Alexandra Nevského, 25. apríla koncert pre detské publikum vo vybranej koncertnej sále festivalu a 26. apríla v rímskokatolíckej Katedrále nepoškvrneného počatia Panny Márie. Najmä pre koncert v pravoslávnej katedrále, kde nie je povolené spievať za sprievodu hudobných nástrojov, musia naštudovať nový program. „Skúšame trikrát do týždňa a čaká nás aj niekoľkodňové sústredenie. Navzájom sa však povzbudzujeme a to, že dostávame takéto výzvy, nás posúva vpred,“ vysvetľuje Rovňáková.

Prezentácia slovenských tvorcov

Rusko však nie je jedinou výzvou, ktorá Bratislavský chlapčenský zbor v najbližších mesiacoch čaká. „V čase, keď sme dostali ponuku koncertovať v Moskve, nám už potvrdili účasť na festivale Zelioli 2014 v talianskom meste Lecco. Bude to podujatie zamerané výlučne na chlapčenské zbory, čo sa nestáva často. Medzi účinkujúcimi budú telesá z celého sveta a hoci to nie je súťaž, pôjde o veľkú výzvu, lebo príde ku konfrontácií. Vystúpia na ňom zbory z USA, Kanady či Nemecka.“ Zelioli sa uskutoční počas prvého júlového týždňa.

Na jeseň vycestuje zbor do USA, kde vystúpi neďaleko Washingtonu. Na rozdiel od predošlých zahraničných ciest nejde o festival, ale o koncertné turné. „Pôjde najmä o prezentáciu tvorby slovenských skladateľov,“ vysvetľuje Rovňáková. Za „veľkú mláku“ sa speváci dostali naposledy minulý rok počas koncertovania v Kanade. V posledných rokoch vystúpili tiež v Nemecku, vo Švédsku, Fínsku, v Poľsku, Litve či vo Francúzsku.

Niekoľko koncertov ich však čaká aj na Slovensku. Už siedmeho marca sa predstavia na akcii organizovanej Nadáciou Výskum rakoviny v bratislavskom Primaciálnom paláci, vystúpia aj v ružinovskom kultúrnom dome ku Dňu matiek. Začiatkom leta privítajú v Bratislave zahraničných hostí, chlapčenský zbor z Drážďan na špeciálnom spoločnom koncerte.

Bratislavský chlapčenský zbor vznikol pod vedením Magdalény Rovňákovej v roku 1982. Dnes je teleso súčasťou Súkromnej umeleckej školy, kde študuje priemerne 80 chlapcov vo veku 7 až 28 rokov. Mladí speváci sa pravidelne objavujú aj na vystúpeniach Opery SND.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #koncerty #Bratislavský chlapčenský zbor