Jedinečný projekt predstavuje slovenskú tvorbu

Slovenské diela si jednoznačne zaslúžia pozornosť. Zástancom tejto myšlienky je Milan Paľa, popredný slovenský husľový virtuóz, ktorý sa pýši aj medzinárodnými oceneniami. "Mnoho interpretov má k domácej tvorbe odmietavý vzťah, ale ja sa s týmto postojom nestotožňujem," vyhlásil. Dôkazom toho je unikátny projekt nahrávok kompletných diel slovenských skladateľov pre sólové husle.

03.03.2014 07:00
Milan Paľa Foto:
Milan Paľa po viac ako štyroch rokoch zavŕšil prácu na kompilácii, ktorá dokumentuje diela slovenských autorov pre sólové husle.
debata

Od Zeljenku po Lejavu

„Začali sme Zeljenkom a Burlasom, postupne sa nám však vynárali ďalšie zaujímavé mená, ktoré si zaslúžia pozornosť,“ hovorí o zrode kompilácie jej zostavovateľ. „Hľadali sme aj medzi skladateľmi mimo databázy, ktorú má k dispozícii Hudobné centrum. Nebolo to však jednoduché. Nájsť niektoré notové materiály sa zdalo nemožné. Týchto desať albumov je teda takou zbierkou skladieb pre sólové husle, ktoré sa nám podarilo získať.“

Kompilácia piatich dvojalbumov s názvom Violin Solo 1 – 5 ponúka viac ako jedenásť hodín Paľovej interpretácie slovenskej tvorby. Ide až o šesťdesiatštyri skladieb, ktoré pochádzajú od tridsiatich piatich skladateľov. Väčšina z diel pritom až do tohto projektu nebola dostupná na CD nosiči alebo nebola nikdy nahraná. Niekoľko kompozícií vzniklo dokonca priamo na popud Milana Paľu a sú mu venované. Patria medzi ne napríklad diela Jevgenija Iršaia.

Rozmanité je aj zastúpenie skladateľov. V antológii možno nájsť zástupcov slovenskej hudobnej moderny, konkrétne diela významných predstaviteľov avantgardy 60. rokov 20. storočia (napríklad Ilja Zeljenka, Ivan Parík či Jozef Sixta) aj kompozície skladateľov spájaných s postmodernou (Vladimír Godár, Peter Machajdík, Juraj Beneš či Daniel Matej). Nechýbajú ani skladateľky (Iris Szeghy, Lucia Koňakovská, Lucia Papanetzová) alebo hudba predstaviteľov strednej a mladšej skladateľskej generácie (Marián Lejava, Peter Groll).

Propagácia v zahraničí

Podľa Milana Paľu slávi slovenská tvorba úspechy v zahraničí. Sám si ju vyberá aj pri svojich vystúpeniach mimo Slovenska. To, že patrí medzi špičku slovenských virtuózov, dokazujú aj ocenenia ako Concourse Moderne Riga, Leoš Janáček Competition Brno, Bohuslav Martinů Competition alebo Anglo-Czecho-Slovak Trust London. Aj pre lepšie zviditeľnenie za hranicami sa rozhodol diela domácich skladateľov zdokumentovať.

Vydavateľ projektu Rostislav Pavlík dodal, že prezentácia slovenskej hudby v zahraničí je hlavným cieľom projektu Violin Solo. Aktuálne sú albumy mimo Slovenska dostupné len digitálne, a to napríklad cez internetový portál iTunes, pričom o ďalších možnostiach distribúcie a propagácie v rámci Európy sa v týchto dňoch rokuje. Záujemcovia si môžu už kompiláciu kúpiť napríklad cez stránky vydavateľstva Pavlík Records.

O projekte Violin Solo 1 – 5

  • vznikol na popud husľového virtuóza Milana Paľu
  • predstavuje Paľove interpretácie diel 35 slovenských skladateľov rôznych generácií a štýlových orientácií
  • vychádza postupne od roku 2009
  • obsahuje 5 dvojalbumov
  • ponúka 11 hodín hudby
  • nachádza sa na ňom 64 skladieb pre sólové husle
  • mnohé zo skladieb nikdy neboli nahraté

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #slovenská hudba #Violin Solo #slovenskí skladatelia