Aj Joan Baez a Joss Stone mieria na Slovensko

Mladá soulová diva a folková legenda - to je dvojica hviezdnych svetových speváčok, ktoré sa predstavia v Bratislave. Najskôr tu v industriálnych priestoroch bratislavskej Refinery Gallery vo Vlčom hrdle zaspieva 27. júla britská soulová speváčka Joss Stone, potom v priestoroch Aegon Arény NTC 11. októbra vystúpi pesničkárka Joan Baez.

17.03.2014 17:42
Havel, Joan Baez Foto:
Joan Baez pri stretnutí s Václavom Havlom na festivale Pohoda v roku 2008.
debata

Anglická speváčka Joss Stone má síce iba 26 rokov, ale za sebou už celkom úctyhodnú kariéru a okrem iného niekoľko nominácií na cenu Grammy, ktorú v roku 2007 aj získala v kategórii najlepší rhythmandbluesový výkon dua alebo skupiny za coververziu hitu Family Affair, ktorú nahrala spoločne s Johnom Legendom a Van Huntom.

S coververziami svoju kariéru aj začínala. Keď mala štrnásť rokov, vystúpila v televíznej súťaži BBC pre spevácke talenty Star for a Night. Tam si ju všimol šéf amerického vydavateľstva S-Curve Records Steve Greenberg, ktorý ju pozval do Ameriky a onedlho mala vo vrecku zmluvu na nahrávanie albumu. Hoci mala aj vlastné piesne, vydavateľstvo preferovalo album prerábok. A tak vznikla platňa soulových štandardov (obsahuje však aj coververziu skladby White Stripes pod názvom Fell In Love With a Boy). Album The Soul Sessions zaujal kritikov i poslucháčov. Platňa získala aj nomináciu na prestížnu Mercury Prize.

Svoj úspech potvrdila Joss Stone nasledujúcim albumom Mind, Body & Soul. Na tejto platni sa už výrazne podieľala aj autorsky. Nahrávka vtedy ešte iba 17-ročnej speváčky obsahuje aj hity ako You Had me či Right To Be Wrong. V roku 2011 bola spolu s Damianom Marleym, spoluzakladateľom Eurythmics Davom Stewartom, Mickom Jaggerom a skladateľom A.R. Rahman členkou superskupiny SuperHeavy. Na jej rovnomennom a zatiaľ jedinom albume sa autorky podieľali všetci menovaní. Zatiaľ posledným, v poradí už šiestym štúdiovým albumom Joss Stone je The Soul Sessions Vol. 2. Jedenástimi coververziami na ňom nadväzuje na svoju debutovú platňu. Vstupenky na premiérový slovenský koncert Joss Stone sa už predávajú v sieti Eventim za 39 eur.

Joan Baez je jedinou z trojice speváčok, ktorú už slovenskí fanúšikovia mohli počuť naživo. Najskôr v Bratislave pred štvrťstoročím a potom o 20 rokov neskôr na festivale Pohoda. V roku 1989 na Slovensku hrala na Bratislavskej lýre, kde podporila disidentov a Václava Havla. Keď na pódium pozvala pesničkára Ivana Hoffmana, vypli jej elektrinu. O niekoľko mesiacov padol komunizmus v Československu. Ako to vnímala? „Myslím si, že v čase, keď som hrala v Bratislave, bol už vo vzduchu určitý hmatateľný pocit. Keď neskôr ľudia štrngali kľúčmi na námestiach, večer čo večer, všetci sme to sledovali s očakávaním,“ povedala pre Pravdu pred niekoľkými rokmi.

Americká folková speváčka Joan Baez, držiteľka ceny Grammy za celoživotné dielo, debutovala v roku 1960. V úvode kariéry tvorili jej repertoár najmä tradicionály. Čoskoro sa spoznala s Bobom Dylanom, ktorému pomohla presadiť sa, hoci tvrdí, že by sa mu to podarilo aj bez nej. Neskôr spolu tvorili pár a ich vzťah vydržal niekoľko rokov.

Pesničkárka, ktorá si vyslúžila aj prezývku kráľovná folku, sa vo svojej tvorbe často sústredí na aktuálne politické či sociálne témy a výrazne sa angažuje ako občianska aktivistka v rôznych oblastiach. Vstupenky na jej októbrový bratislavský koncert začne onedlho predávať sieť Eventim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Joss Stone #Joan Baez