Beck nahral klenot, ktorý sa môže stať klasikou

Predstava o silnom hudobnom albume sa vždy prispôsobovala aktuálnej ére. Nahrávacie štúdio bolo ešte v relatívne nedávnom období snom každého začínajúceho interpreta. Dnes si mnohí skôr nakúpia výbavu pre domáce štúdio ako samotný nástroj. "Každý môže byť umelcom,“ tak by mohlo znieť krédo nastupujúcej vlny hudobníkov. Minimálne skúsenosti sú sympatické, nevyspievaný hlas prejavom úprimnosti a skladby s chudobnými aranžmánmi súčasťou výrazu daného interpreta. Bek David Campbell alias Beck k nim však nepatrí.

19.03.2014 16:05
WEBbeck Foto:
Beck: Morning Phase
debata

Multiinštrumen­talista, producent a originálny skladateľ s hudbou začínal v čase, v keď kulty nevznikali zo dňa na deň. Pre niektorých bude napriek tomu navždy iba komický introvert z generačného hitu Loser. Štyridsiatnik s otvorenou mysľou a nezastaviteľnou túžbou po spoznávaní nových zvukových svetov. Na Beckovu plnohodnotnú albumovú novinku sme museli čakať dlhých šesť rokov. Autorské ticho sa však v tomto prípade vyplatilo. Album Morning Phase patrí k nahrávkam, ktoré nestačí počuť iba raz.

Radosť zo svetla

Hity do hipsterských kaviarní na Beckovej novinke nehľadajte. Citlivá doska s prepracovaným zvukovým výrazom je v ére vulgárnej produkcie malým zázrakom. Pocta pesničkárskym legendám, intímna spoveď mimoriadne vnímavého umelca a radosť z hudobnej priezračnosti. Morning Phase je atmosférickým opakom výborného albumu Sea Change z roku 2002.

Beck dal dokopy rovnakú zostavu hudobníkov, no tentoraz zvíťazilo svetlo. Fanúšikovia prelínajúcich sa vokálov, navrstvených gitár a usadených rytmov budú nadšení už po štyridsaťsekundovom intre Cycle. Simon a Garfunkel, Neil Young, Dylan, Daniel Lanois. Každý z nich by na Morning Phase našiel svoje miesto. "Skutočný začiatok albumu sa zrodil v Nashville. Niečo ma však viedlo späť do Los Angeles. Mal som kapelu, s ktorou som nahral väčšiu časť Sea Change, mal som ich všetkých pokope, a to bolo dobre. Začali sme pracovať na skladbách, ktoré smerovali k novej nahrávke,“ opisuje Beck nové tvorivé obdobie. V posledných rokoch ho totiž trápili problémy s chrbticou.

Prekonanú frustráciu z bolesti, ktorá mu nedovoľovala hrať na gitare, cítiť z každého akordu Morning Phase. "Je to naozaj pomalá nahrávka. V jednom momente sme zistili, že žiadna skladba neprekročila hranicu 60BPM.“ Pre podobný koncept sa nedávno rozhodol aj Nick Cave. Výsledkom bol album Push the Sky Away, ktorý sa zaslúžene zaradil medzi najlepšie albumy minulého roka. Vyzreté nahrávky s mystickou atmosférou sa opäť vracajú do módy. Konečne.

Nie iný, iba vyzretejší

Jednoznačný rytmus a chytľavé popevky patria k najstarším trikom "hituchtivých“ hudobníkov. Beck si však vždy dokázal poradiť aj bez hitov. Radšej ohýbal a spájal žánre do nových zmysluplných celkov. A robil to s takou suverenitou, že nikto nemohol pochybovať o jeho hudobnom prehľade a umeleckej autentickosti. Nič z toho sa na Morning Phase nestratilo. Stále je to ten istý Beck, ibaže muzikantsky a osobnostne vyzretejší.

Z jeho sugestívneho vokálneho prejavu sa stal iba jeden z nástrojov. Hudobník, ktorý dokáže pracovať s atmosférou skladby, má oproti menej skúseným kolegom obrovskú výhodu. Priestor. Predstave si obrovskú miestnosť plnú kociek, ktoré sú pomenované podľa jednotlivých nástrojov. Je len na vás, ako ich usporiadate a čo z nich nakoniec postavíte. Morning Phase potvrdzuje, že Beck patrí k najlepším "staviteľom“ zvuku. Každá z trinástich skladieb má hneď niekoľko aranžérskych rovín. Melódia a rytmus nemusia vždy hrať hlavnú úlohu. "Silných“ refrénov sme si u nás užili dosť v osemdesiatych rokoch. Beck na novinke s radosťou narúša zaužívanú štruktúru sloha-refrén-sloha-refrén. A robí to výborne.

Krása, ktorá nevyprchá

Morning, Heart Is a Drum, Say Goodbye a Country Down by pokojne obstáli aj na pesničkárskych klenotoch z konca šesťdesiatych rokov. To nie je žiadne obviňovanie z imitácie velikánov, ale úprimná a veľavravná poklona. Aj tri akordy môžu byť cestou k veľkoleposti. Beck sa na Morning Phase nehrá na neúnavného novátora. Používa osvedčené postupy, ktoré na rozdiel od hudobných "vykrádačov“ posúva do novej roviny. Výborným príkladom je euforická Blue Moon. Napriek tomu, že sa v nej poslucháč okamžite zorientuje, zostane na konci očarený. V baladách Wave, Unforgiven a Turn Away sa Beck ponára ešte hlbšie do mystickej atmosféry Morning Phase.

Krása. To je slovo, ktoré vo vás zostane už po prvom vypočutí odpovede na bradatých trubadúrov bez názoru. Beck nie je prázdnou kópiu legiend minulosti. Jeho novinka by sa mohla ako poklad roky ukrývať medzi starými platňami. Vyšla však v roku 2014. Nová generácia poslucháčov má šťastie, že môže byť pri tom.

Hodnotenie Pravdy: 5/5

Beck: Morning Phase, Universal Music

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná recenzia #Beck #Morning Phase