Kiss a Def Leppard vyrazia na spoločné turné

Americká kapela Kiss a britská formácia Def Leppard vyrazia na spoločné turné po USA. Sériu 42 koncertov odštartujú 23. júna v Salt Lake City v štáte Utah. Kiss, ktorých 10. apríla v New Yorku uvedú do Rock'n'rollovej siene slávy, budú prostredníctvom turné oslavovať 40 rokov na scéne.

20.03.2014 09:00
Kiss Foto:
Skupina Kiss
debata

Kiss vznikli v New Yorku v januári 1973. Kapela je známa aj vďaka špecifickému make-upu a kostýmom. Vo februári 1974 na trh uviedli debutovú eponymnú nahrávku. Odvtedy vydali ďalších 19 štúdioviek, pričom zatiaľ posledná má názov Monster (2012). Celosvetovo predali viac ako 100 miliónov kópií nahrávok, vďaka čomu sa zaradili medzi najlepšie predávajúce sa kapely na svete. Vo formácii od jej vzniku pôsobia Paul Stanley (gitara, spev) a Gene Simmons (basgitara, spev), ktorých v súčasnosti dopĺňajú gitarista Tommy Thayer a bubeník Eric Singer. Medzi ich známe skladby patria napríklad Rock and Roll All Nite, Shout It Out Loud, Beth, Detroit Rock City, Hard Luck Woman, Calling Dr. Love, Shock Me, I Was Made for Lovin' You, Forever či Psycho Circus, za ktorú v roku 1999 získali aj nomináciu na cenu Grammy.

Skupina Def Leppard vznikla v roku 1977 v Sheffielde. Hviezdy sa z nich stali zásluhou tretieho štúdiového albumu Pyromania (1983), ktorý americký dvojtýždenník Rolling Stone zaradil medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. Ďalšie dve nahrávky, Hysteria (1987) a Adrenalize (1992), ovládli britský aj americký albumový rebríček. Na konte majú dovedna deväť štúdioviek, z ktorých na celom svete predali viac ako 100 miliónov kópií. Televízia VH1 ich v rebríčku 100 najlepších hardrockových interpretov zaradila na 31. miesto a v rebríčku 100 najlepších interpretov všetkých čias zas na sedemdesiate. Zloženie formácie sa nezmenilo od roku 1992, tvoria ju Rick Savage (basgitara), Joe Elliott (spev), Phil Collen (gitara), Vivian Campbell (gitara) a Rick Allen (bicie), ktorý s kapelou hráva aj napriek amputovanej ľavej ruke, a to vďaka špeciálne upraveným bicím nástrojom.

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Kiss #Def Leppard