Príjemný večer s Rádiom_FM

Rádio_FM v nedeľu večer ocenilo nielen najúspešnejšie skupiny mimo hlavného prúdu, ale najmä svojich verných poslucháčov. Po začiatkoch, ktoré pripomínali skôr snahu nadšencov spraviť vlastný galaprogram, získal šiesty ročník Radio_Head Awards patričnú úroveň. V priestoroch bratislavskej Starej tržnice sa odovzdávali sošky aj posolstvá. Zostal po nich príjemný pocit.

31.03.2014 16:31
HUDBA: Radio_Head Awards Foto:
Jana Kirschner z piatich nominácií premenila dve, a to v kategórii Album roka - Cena kritikov a World music/Folk.
debata

Rozpína svoje sily

Na rozdiel od iných rádií sa neprispôsobujeme prieskumom, ale vyberáme pre našich fanúšikov to, čo považujeme za najlepšie a snažíme sa im tým rozširovať obzor. Moderátor večera Ego takto zhodnotil pôsobenie štvrtého okruhu verejnoprávneho RTVS. Rádio_FM si razí vlastnú cestu a body k dobru si zaslúži aj pre svoju vytrvalosť. Po množstve kritiky, ktorú získalo odovzdávanie cien Radio_Head Awards aj z radov vlastných fanúšikov, organizátori podujatia v boji vytrvávajú a rozpínajú svoje sily. Tento rok pridali nové ceny vďaka spolupráci s Rádiom Devín či SOZA aj dvojdňový festival.

Nakoľko sa snaha rozšíriť povedomie podpíše aj pod reálnym záujmom o aktivity rádia či alternatívnu hudbu je otázne. Pravda však zostáva, že z organizačného hľadiska robí aktuálne Rádio_FM zrejme maximum a „vychytáva muchy“. Galavečer pod ich taktovkou bol toho dôkazom. V nových priestoroch Starej tržnice, kam sa ceremoniál presťahoval, pôsobili takzvané rádiohlavy serióznejšie a vznešenejšie ako v klube. Lokalita samotného centra Starého Mesta spoločne s bielymi dekoráciami bola vhodnou voľbou. Horné poschodie vyhradené pre VIP hostí a muzikantov sa zaplnilo rýchlejšie ako plocha určená „bežným“ návštevníkom, čo je zrejme už tradičným a trochu aj vtipným javom týchto ocenení.

S nadhľadom a sebaisto

Prvé kolo nominantov vyberá samotné rádio, ďalej dostáva možnosť hlasovať verejnosť. V jednotlivých kategóriách sa objavili aj známe mená ako Jana Kirschner alebo Hex, z najväčšieho počtu sošiek sa však nakoniec tešila trojica z Korben Dallas. Formácia zvíťazila v kategórii Album roka (Karnevalová vrana), Singel roka (Otec) aj Koncertná kapela/interpret ro­ka.

K takzvaným žánrovým cenám sa tento rok pridali kategórie džez aj klasická hudba, novinkou bola aj Cena SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry, ktorú získal hudobník Martin Burlas.

Okrem cien sa prítomní dočkali aj živých vystúpení. Popri začínajúcej speváčke Katarzii, indierockových Talkshow s Fallgrappom alebo spomínaných Korben Dallas boli príjemným prekvapením mladíci z Fúzy Múzy. Úsmev navodila aj spolupráca Billy Barman a Michala Kaščáka. Ich predvedenie skladieb Anča kráča, auto fičí a Traja malo nadhľad a stalo sa tak symbolom sympatického smerovania Radio_Head Awards.

Ocenenie sa totiž nieslo vo veselom duchu, čomu pomohli aj moderátori z „backstageu“ Juraj Šoko Tabaček a Tomáš Hudák. Bez urputných prejavov v štýle, „my jediní vieme, čo je dobré“, išlo v konečnom dôsledku o veľmi príjemne strávený večer. V kontexte toho, koľko ľudí má reálny záujem o slovenskú hudbu pohybujúcu sa mimo hlavného prúdu, je možné zhodnotiť, že podujatie sa podarilo až nad očakávania.

Radio_Head Awards získalo po šiestich rokoch na scéne vlastnú a sebaistejšiu tvár. Tých, ktorí sa o jeho aktivity a hudbu nezaujímajú, síce len ťažko presvedčí, ale vie sa na úrovni poďakovať tým, ktorí pri ňom počas celého roka stoja. A ten večer patrí práve im.

Prehľad ocenených:

Nováčik roka: Walter Schnitzelsson

Koncertná kapela/interpret roka: Korben Dallas

Singel roka: Korben Dallas – Otec

Album roka: Korben Dallas – Karnevalová vrana

Album roka – Cena kritikov: Jana Kirschner – Moruša biela

Hudobný počin roka: Festival ISCM World New Music Days 2013

Ocenenie Nadácie Advance Investments: Fúzy Múzy

Cena SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry: Martin Burlas

Cena za prínos do hudby: Pavol Maruščák

Elektronická hudba: Foolk – Millions Of

World music/Folk: Jana Kirschner – Moruša biela

Hip-Hop/Rap/R'n'B: Modré Hory – Big Beat

Hard & Heavy: Vandali – Synovia hromu

Klasická hudba: Veni Academy – Rolling Tones / In zarter Bewegung

Jazzová hudba: AMC Trio & Randy Brecker – One Way Road To My Heart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Radio_Head Awards #Korben Dallas