Triango je zmesou tanga a džezových improvizácií

Tango a džezové improvizácie - to je projekt Triango, ktorý sa zrodil v hlave skladateľa, dirigenta a klaviristu Petra Breinera. Živelný prístup k hudbe, láska k improvizácii a snaha o prienik žánrov i kultúr ho zviedli dohromady s džezovým huslistom Stanom Palúchom. O čosi neskôr aj s ojedinelým akordeonistom Borisom Lenkom. Projekt Triango má už na konte dva albumy, hosťovanie na Pohode, BJD, Jazznici, turné po USA i Európe. Tromi koncertmi sa opäť predstaví aj na Slovensku.

09.04.2014 09:00
na web triango Foto:
Projekt Triango tvoria skladateľ, dirigent a klavirista Peter Breiner (vpravo), džezový huslista Stano Palúch (v strede) a akordeonista Boris Lenko.
debata

Trio Breiner, Palúch, Lenko dnes vystúpi v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Pôsobivú zmes tanga a džezových improvizácií, ktorá je výsledkom vlastného výskumu, obohatia klasickými kompozíciami. Zajtra koncertuje Triango v stupavskej synagóge. Pred koncertom budú v rámci programu Breiner Family Project dve vernisáže – výtvarníčka Júlia Breinerová-Zelená vystavuje svoje maľby a fotograf Victor Breiner fotografie z občianskej vojny v Sýrii a nedávnych dramatických dní v Kyjeve.

V sobotu si môžu Triango vychutnať návštevníci košického GES Clubu. Zmes tanga a džezu však v metropole východu obohatia výberom z Breinerových Slovenských tancov. Založené sú na ľudových piesňach, metamorfovaných vrstvami skladateľovho hudobného jazyka vrátane džezu, folklóru a improvizácie. Pulzujú farebnými kontrastmi, energiou i humorom a Triango ich uvedie v komornej úprave. Všetky tri koncerty – na Stanici Žilina-Záriečie, v stupavskej synagóge a v košickom GES Clube sa začínajú o 19. hodine.

A čím tango tak veľmi priťahuje? „Keď som sa začal zoznamovať so skutočným argentínskym tangom a jeho variáciami, zistil som, že je to úplne ojedinelý úkaz. Hudba, ktorá obsahuje vášeň v miere nepoznanej v akomkoľvek inom hudobnom druhu či žánri,“ dodal Peter Breiner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Triango #Peter Breiner #Stano Palúch