Iveta Bartošová spáchala samovraždu. Skočila pod vlak

Speváčka Iveta Bartošová spáchala samovraždu. Jej smrť potvrdil serveru IDnes.cz jej manžel Josef Rychtář.

29.04.2014 12:54 , aktualizované: 13:42
Iveta Bartošová Foto: ,
Speváčka Iveta Bartošová na archívnej snímke.
debata (72)

Podľa informácií českých médií sa tak stalo na železničných koľajniciach v Uhříněvsi neďaleko jej domu. Speváčkin manžel Josef Rychtář potvrdil jej smrť so slzami prostredníctvom telefonického rozhovoru. „Môžu za to mediálne hyeny,“ uviedol pre iDnes.cz Rychtář. Podľa portálu Blesk.cz zanechala Bartošová svojmu manželovi list na rozlúčku. „Budem sa na teba pozerať odinakiaľ,“ napísala v ňom údajne.

Hovorkyňa pražskej záchrannej služby Jiřina Ernestová uviedla, že záchranná služba zasahovala v Uhřínevsi, kde vlak zrazil 48-ročnú ženu. „Utrpela zranenia nezlúčiteľné so životom,“ uviedla bez ďalších podrobností.

Česká televízia zmenila program – na ČT1 prinesie od 21:45 reláciu Po stopách hvězd. Obrazový životopis odvysiela ako poctu jednej z najúspešnejších speváčiek českej popovej hudby. Zmenu programu ohlásila aj TV Markíza, ktorá plánuje o 21:40 mimoriadnu reláciu k nečakanému úmrtiu obľúbenej speváčky

Speváčka Iveta Bartošová na archívnej snímke.
Speváčka Iveta Bartošová s moderátorom Alešom...
+21Česká speváčka Iveta Bartošová zaskočila...

Posledné roky svojho života žila Bartošová pod drobnohľadom bulváru. Prekonávala osobné problémy, psychický stres a liečila sa tiež zo závislosti od liekov. Jej kariéra, ale aj osobný život sa v posledných rokoch odohrával v sínusoide. Po momentoch, keď ju bulvárne médiá zachytávali zúboženú a v zlom stave, sa snažila o návrat a ďalšie pokusy o naštartovanie kariéry. Posledné týždne však zo susedného Česka prichádzali informácie o tom, že speváčka rapídne schudla, zrušila niekoľko plánovaných vystúpení a opäť čelila psychickej nestabilite.

Speváčka Iveta Bartošová sa pred pár rokmi v... Foto: TV Markíza
Iveta Bartošová Speváčka Iveta Bartošová sa pred pár rokmi v talk-šou Adely Banášovej rozplakala.

Rodáčka z Čeladnej odštartovala svoju hudobnú kariéru ešte ako študentka, keď začala spievať s kapelou Dianthus. Zabodovala vo viacerých speváckych talentových súťažiach, pričom festival Mladej piesne v Jihlave ju spojil s Petrom Sepešim.

Hity Červenám a Knoflíky lásky spravili z tejto dvojice nový hudobný idol, jeho trvanie však pre tragickú autonehodu Sepešiho na železničnom pirecestí nebolo dlhé. Bartošová, ktorá so Sepešim tvorila pár aj v súkromí, sa na niekoľko mesiacov stiahla, aby sa potom vrhla na sólovú kariéru. Už v roku 1986 získala prvého Zlatého slávika, ďalších dvoch jej priniesli ankety v rokoch 1990 a 1991. Ďalší posun a rast popularity v jej kariére znamenala spolupráca so skladateľom Ladislavom Štaidlom (od roku 1987), ktorý sa stal na dlhé roky jej spolupracovníkom aj partnerom. S ním mala Bartošová aj jediného syna Arthura.

Práve pod Štaidlovým vedením vznikol Bartošovej prvý sólový album s názvom I.B. Predali sa z neho státisíce kópií a nasledujúce roky sa niesli v znamení ďalších troch albumov a množstva hudobných hitov z nich – napríklad Málo mě zná, Víš lásko, Dva roky prázdnin, Dej mi ruku, Když láska schází, Tichá píseň, P.S., Rozvíjej se poupátko, Scházíš mi čím dál víc, Půlnoční smíření, Václavák).

Obdobie rokov 1993 až 1996 bolo časom, keď sa obľúbená speváčka stiahla do ústrania a venovala sa viac súkromnému životu. Ani jej občasné hudobné počiny vtedy veľmi u fanúšikov nerezonovali. Zmenu znamenalo v roku 1997 prijatie úlohy v muzikáli Dracula od Karla Svobodu. S muzikálovými úlohami sa opäť vrátila aj do hudobného štúdia a albumom Ve jménu lásky si opäť naklonila verejnosť na svoju stranu. Z projektu sa predali desaťtisíce kópií.

Príchod nového storočia pre Bartošovú znamenal množstvo, bohužiaľ nie veľmi pozitívnych zmien v súkromí aj pracovnej sfére. Napriek niekoľkým úspešnejším singlom jej popularita klesala a speváčka sa na istý čas celkom stiahla z verejného života. Keď v roku 2007 nastúpila do ústavnej liečby na Psychiatrickej klinike v Kroměříži, verejnosť sa o tom dozvedela prostredníctvom bulvárnych médií. Dôvodom mala byť závislosť od antidepresív, ale tiež sa špekulovalo o alhokolovej závislosti. Od tohto momentu sa Bartošovej život a súkromie stali vďačným sústom pre mnohé české a slovenské médiá.

Prvým pokusom o návrat a druhou šancou malo byť manželstvo s českým hercom a producentom Jiřím Pomeje. Skončilo sa však v roku 2010 rozvodom. Speváčka v tom čase riešila aj spor o opatrovníctvo svojho syna Arthura s jeho otcom – skladateľom Ladislavom Štaidlom.

Azda najdesivejším obdobím v živote Bartošovej na očiach verejnosti bolo pár mesiacov uprostred minulého roka, keď sa česká speváčka ocitla v spoločnosti Zdeňka Macuru v Taliansku. Fotografie a videá zúboženej a psychicky očividne zmätenej speváčky kolovali po spravodajských aj bulvárnych portáloch. V Taliansku ju dočasne prichýlil jeden z jej bývalých partnerov Dominico Martucci, aby sa potom do Česka vrátila s Josefom Rychtářom. Krátko po návrate sa za neho aj vydala.

September 2013 bol ďalším pokusom o znovunaštar­tovanie kariéry a nový život. A niekoľko mesiacov to vyzeralo, že speváčke sa v jej snahe darí. Na koncertoch spievala naživo a vystúpila dokonca na vianočnom koncerte či silvestrovskom vystúpení. V roku 2014 stihla účinkovať na niekoľkých plesoch a spoločenských podujatiach a plánovala koncertné turné. To sa však už neuskutoční…

Diskografia Ivety Bartošovej
1985 Knoflíky lásky
1987 I. B.
1989 Blízko nás
1990 Zpívání s Ivetou
1990 Closer Now
1991 Natur
1992 Václavák
1992 Top 13
1993 Tobě
1993 Malé bílé cosi
1996 Medové dny
1996 Čekám svůj den
1999 Ve jménu lásky
1999 Bílý kámen
2000 Jedna jediná
2001 Jedna jediná – Zlaté album
2002 Iveta Bartošová vypráví pohádky Arturovi
2002 Hej pane diskžokej
2003 Dráhy hvězd – All Stars Disco
2005 Vánoční Iveta
2008 22
2009 Když ticho zpívá

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Iveta Bartošová #úmrtie #Josef Rychtář #Uhříneves