Členovia Pink Floyd prirovnávajú situáciu v Izraeli k apartheidu

Roger Waters a Nick Mason z Pink Floyd apelujú na svojich kolegov z hudobnej brandže. Nepáči sa im, že koncertujú v Izraeli, ktorého praktiky voči Palestínčanom považujú za nemorálne a neakceptovateľné.

04.05.2014 12:00
Roger Waters Foto:
Roger Waters
debata (3)

„Vďaka nedávnej správe, že Rolling Stones budú po prvýkrát hrať v Izraeli, a to v čase, keď sa odohráva globálny boj za palestínsku slobodu a práva, sme sa zjednotili,“ píšu poslední dvaja žijúci zakladajúci členovia slávnej britskej formácie v otvorenom liste. „Popretie práv Palestínčanov má ničivý dosah na niekoľko generácií, potrebujú našu podporu viac ako inokedy,“ vysvetľujú muzikanti, ktorí sú stúpencami myšlienok mierového palestínskeho hnutia BDS.

Roger Waters, ktorý koncertuje so svojou hudobnou šou The Wall, sa v posledných rokoch svojimi kontroverznými názormi na Izrael prezentuje často. V rozhovore pre americký magazín Counter Punch prirovnal snahy predstaviteľov krajiny k nacizmu, skritizoval aj pôsobenie herečky Scarlett Johanssonovej v reklame na izraelský produkt Soda Stream. V oboch prípadoch išlo podľa neho o diskrimináciu Palestínčanov.

Tentoraz výzvu adresuje priamo hudobníkom. „Koncertovať v súčasnom Izraeli je morálnym ekvivalentom koncertovania v Sun City počas vrcholu juhoafrického apartheidu,“ tvrdí spoločne s bubeníkom Nickom Masonom. „Bez ohľadu na zámer, ktorý vás ku koncertu viedol, prekročte dlhé rady demonštrantov a propagandy, ktorú izraelská vláda využíva, aby očistila svoju politiku od nespravodlivého a rasistického režimu.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pink Floyd #apartheid #Roger Waters