James Blunt vystúpi na Slovensku

Na nezáujem svetových interpretov, ktorí sa Slovensku vyhýbajú oblúkom, sa v týchto mesiacoch sťažovať nemožno. Ku Kylie Minogue, Bobovi Dylanovi či Joss Stone sa zaradil aj romantický hitmaker James Blunt. Jeden z najúspešnejších popových spevákov súčasnosti odohrá koncert v bratislavskom Národnom tenisovom centre (NTC) na jeseň, konkrétne 28. októbra.

05.05.2014 16:42
jamesblunt Foto:
James Blunt príde 28. októbra do bratislavského NTC.
debata

Nielen „slaďáky“

V roku 2004 si James Blunt získal publikum vyznaním You're Beautiful a ani desať rokov od svojich prvotných úspechov nezaháľa. Na konte má aktuálne ďalší hit Bonfire Heart, ktorý napísal spoločne s lídrom skupiny OneRepublic Ryanom Tedderom. Boduje s ním na prvých priečkach napríklad vo Švajčiarsku, v Belgicku, alebo v susednom Rakúsku. Štyridsiatnik tak potvrdil svoju silnú pozíciu v šoubiznise. Pesnička pochádza z aktuálneho albumu Moon Landing, ku ktorému si rodák z anglického mesta Tidworth pripravil celosvetové turné.

Jednou z jeho zastávok bude aj bratislavské NTC. Na slovenskom koncerte by okrem noviniek mali odznieť aj staršie skladby ako Good bye my Lover, 1973, alebo Stay the Night. Šou speváka, ktorý je majstrom v skladaní zaľúbených pesničiek, by mala mať rovnako romantický charakter. Populárny hudobník sa bude sám sprevádzať aj na gitare či klavíri.

James Blunt na Slovensku už vystúpil. Pred šiestimi rokmi odprezentoval svoj vtedajší album All the Lost Souls, a už vtedy dokázal, že hoci sa presladil „slaďákmi“, rozhodne to nebude žiadna nuda. Zoskoky z pódia a tancovanie medzi divákmi prekvapili aj fanúšikov.

Z vojny na pódium

James Blunt nepochádza z hudobníckej rodiny, svoju prvú pieseň však zložil už ako trinásťročný. Jeho umelecké ambície rodičia nepodporovali a po štúdiu sa vydal na vojenskú dráhu. Dotiahol to dokonca na kapitána britskej armády a v roku 1999 slúžil v mierových jednotkách OSN v Kosove.

Dnes je známym pacifistom a členom niekoľkých humanitárnych organizácií. Do Kosova sa vrátil už ako slávny spevák a vystupoval v miestnosti, v ktorej bok po boku sedeli Srbi aj kosovskí Albánci. "Predtým sa navzájom vyvražďovali a odrazu sedeli vedľa seba, v jednej miestnosti, s tým istým zmyslom pre humánnosť a nestarali sa o rozdiely medzi sebou,“ uviedol pre agentúru SITA v roku 2008.

To, čím sa podľa neho líšia ľudia od zvierat, je komunikácia prostredníctvom hudby, ktorá je súčasťou kultúry a zmazáva rozdiely medzi jazykmi. "Môžem hrať v akejkoľvek krajine a stále som v spojení s publikom, ktoré, ako verím, dokáže vycítiť, čo chcem svojou hudbou povedať,“ spresnil držiteľ dvoch cien Brit Awards, ktorého v roku 2006 nominovali na cenu Grammy v piatich kategóriách.

James Blunt priťahuje aj pozornosť bulvárnych médií. Pre svoje časté striedanie partneriek si vyslúžil povesť sukničkára.

Lístky na jeho koncert budú dostupné v sieti Eventim.

Zahraničné hviezdy na Slovensku

  • Yes, 31. 5., Bratislava, NTC
  • Jamie Cullum, 19. 6., Bratislava, NTC
  • Billy Idol, 20. 6., Bratislava, NTC
  • Bob Dylan, 27. 6., Košice, Steel aréna
  • Hugh Laurie, 21. 7., Bratislava, NTC
  • Dream Theater, 25. 7., Bratislava, NTC
  • Joss Stone, 27. 7., Bratislava, Refinery
  • Buena Vista Social Club, 28. 7., Bratislava, NTC
  • Bonobo, 13. 8., Bratislava, NTC
  • Il Divo, 27. 9., Bratislava, Zimný štadión
  • Ennio Morricone, 6. 10., Bratislava, Zimný štadión
  • Joan Baez, 11. 10., Bratislava, NTC
  • Kylie Minogue, 19. 10., Bratislava, Zimný štadión

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #NTC #James Blunt