Spomienky na Okudžavu sú stále živé

Bulat Šalvovič Okudžava bol básnik, prozaik a šansoniér, ktorý sa stal symbolom ruskej poézie 20. storočia. Spoločne s Vladimirom Vysockým zosobňoval vzdor proti sovietskemu komunizmu a získal si tak popularitu nielen v európskych krajinách, ale aj v USA, Austrálii či Kanade.

17.05.2014 14:00
33 okudzava 3x Foto:
Jiří Vondrák natočil o Okudžavovi (na snímke) aj dokument. Teraz spieva jeho skladby.
debata

Jiří Vondrák je český pesničkár, dokumentarista, dramatik a v neposlednom rade veľký fanúšik Bulata Okudžavu. Keď svoj idol roku 1995 pozval koncertovať do Brna a Prahy, nikto netušil, že pôjde o posledné vystúpenia slávneho umelca. Pri príležitosti nedožitých 90. Okudžavových narodenín sa Vondrák rozhodol tvorbu ruského velikána pripomenúť. Podujatie Vondrák spieva Okudžavu sa nieslo v znamení hudby aj spomienok.

V sále bratislavskej Malej scény sa vo štvrtok večer zišla skupina Okudžavových priaznivcov, ktorí sa dočkali aj niekoľkých „bulvárnych informácií“ z ich vzájomných stretnutí. Jiří Vondrák, ktorý po prvýkrát navštívil Bulata Okudžavu tesne po Nežnej revolúcii na jeho chate neďaleko Moskvy, totiž po každej pesničke odhaľoval ľudskú stránku umelca. „Bol to skutočný chlap. Napriek jeho malej výške a útlej postave bol jedným z mála veľkých mužov, akých som v živote stretol,“ vysvetľoval.

Po Vondrákovom koncerte prišiel na rad krst jeho albumu Písně o modrém balóniku. Krstilo sa, ako inak, ruskou vodkou a krstnými rodičmi sa stali speváčka Adriena Bartošová a básnik a prekladateľ Ján Štrasser.

Práve Ján Štrasser je zodpovedný za ďalšiu poctu Bulatovi Okudžavovi. V jeho preklade vyšla nedávno vo vydavateľstve Petrus dvojjazyčná zbierka Okudžavových básní s názvom Ešte jedna romanca. Súčasťou knihy je aj CD z koncertu Bulata Okudžavu v Brne roku 1995.

Štvrtkový večer bol ďalším dôkazom toho, že umenie Bulata Okudžavu o svojich priaznivcov na Slovensku a v Česku neprišlo ani 15 rokov po smrti. To, že aj on mal kladný vzťah k bývalému Československu, potvrdil Jiří Vondrák. Podľa jeho slov mal slávny ruský spisovateľ a hudobník na stole hneď vedľa fotografií členov svojej rodiny podobizeň Jána Palacha vystrihnutú z novín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Štrasser #Bulat Okudžava #Ešte jedna romanca #Jiří Vondrák