John Newman: Mám za sebou skvelý rok

Pri refréne pesničky Love Me Again si nohou do rytmu podupkáva celý svet. Hit, ktorý bol istý čas najhranejšou skladbou aj v slovenských rádiách, má na svedomí mladý Angličan. John Newman s hlasom aj dynamickou hudbou evokujúcimi soul šesťdesiatych rokov vystúpi v Bratislave. Jeho koncert sa uskutoční v rámci mestského festivalu BA City Beats 20. - 21. júna na Pláži pod Ufom.

20.05.2014 07:00
John Newman Foto:
"Milujem emócie, ktoré souloví hudobníci odovzdávali svojmu publiku," tvrdí mladý Angličan John Newman.
debata

Svetová jednotka

John Newman sa do povedomia širšej verejnosti dostal na jar v roku 2012, a to vďaka spolupráci so skupinou Rudimental. V singli úspešnej Feel the Love totiž zaznel jeho charakteristický vokál. „Prvýkrát som sa stal jednotkou hudobných rebríčkov a bol to fantastický pocit. O rok neskôr som zabodoval so sólovou skladbou Love Me Again a na prvé miesto sa v tom čase vyšplhal aj môj sólový album. Mám za sebou skvelý rok,“ hodnotí spevák v rozhovore pre Pravdu.

Skladba Love Me Again rýchlo vystrelila na prvé miesto singlového UK Chartu a svoje miesto zaujala v top 10 takých krajín ako Austrália, Nemecko, Nórsko, Írsko, Nový Zéland alebo Švajčiarsko. Newmanov hit sa dostal aj do rotácií v slovenských rádiách, kde bol istý čas vôbec najhranejšou piesňou.

Rovnako úspešná sa stala aj spevákova debutová štúdiovka Tribute, ktorá obsahuje ďalšie single ako Cheating a Losing Sleep. Vyšla minulý rok v októbri a ovládla britský rebríček albumov. John Newman si vďaka nej vyslúžil aj tri nominácie na prestížne BRIT Awards v kategóriách Najlepší britský spevák, Najlepší britský singel a Najlepší videoklip.

Pesničky si píšem už v hlave

Dvadsaťtriročný mladík z malého anglického mestečka Settle zaujal verejnosť aj kritikov najmä pre svoju netradičnú farbu hlasu. Tá spoločne s jeho muzikálnosťou pripomína obdobie, keď svetu kraľoval americký soul. „Milujem emócie, ktoré souloví hudobníci odovzdávali svojmu publiku. Svoje skladby som písal a potom aj produkoval tak, aby v ňom zostali zachované práve tie veci, ktoré ma ovplyvnili. Nie je to však len soul, ale aj house, rock a niečo z klasickej filmovej hudby,“ priznáva.

Ako možno počuť z jeho nahrávok, jeho najobľúbenejším muzikantom je Otis Redding. „Prvýkrát, keď som počul jeho hlas a tie úžasné emócie v jeho textoch, nemohol som ho prestať počúvať. Zostáva mojím najväčším vzorom, aj keď som časom našiel veľa ďalších muzikantov, ktorých obdivujem.“

Skladby si spevák skladá sám a hoci sa rozličných vplyvov nebojí, nejde o žiadne kopírovanie. „Pesničky si začínam písať už v hlave kdekoľvek som. Keď mám čas, sadnem si do štúdia a všetky nápady si spíšem a zahrám. Skúšam, ako znejú a čo sa s nimi dá robiť. Milujem tento proces.“ Skladaniu sa popri koncertoch po celom svete venuje aj v týchto dňoch. Pripravuje nový album, na ktorý sa podľa jeho slov „teší do zbláznenia“.

Po vystúpeniach v Južnej Afrike či v Austrálii sa John Newman predstaví na bratislavskom festivale BA City Beats. Okrem neho sa môžu návštevníci tešiť na kozmopolitné zastúpenie hudobníkov. Konkrétne na britského speváka Finka, nemeckú formáciu Jazzanova s americkým spevákom Paulom Randolphom, soulovú speváčku Lulu James, islandskú štvoricu Sísý Ey, izraelskú formáciu Tamir Grinberg Trio či Déjá-vu z Kuby. Najnovšie organizátori potvrdili alternatívnu brit-popovú skupinu James, ktorá sa presadila počas tanečno-rockovej éry z konca osemdesiatych rokov nazývanej aj Madchester.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Love Me Again #John Newman #Pláž pod Ufom