Banda krstí s Andrejom Šebanom aj s gajdošom

Skupina Banda pôsobí na domácej hudobnej scéne už vyše desať rokov. Kapela, ktorá spájaním slovenskej ľudovej hudby a iných žánrov ako blues, funk, latino, reggae a ďalších zaujala aj v zahraničí, nedávno vydala svoj druhý album hraBanda. Pokrstí ho v utorok 20. mája o 19. h na koncerte v petržalskom Dome kultúry Zrkadlový háj. Krstným otcom nahrávky bude Andrej Šeban.

20.05.2014 14:00
Skupina Banda Foto:
Skupina Banda
debata (1)

„Andreja sme spoznali niekedy začiatkom tisícročia. Vtedy sme ešte fungovali ako ľudová hudba bez bicích. Spolu so slovenskými výtvarníkmi, fotografmi a ďalšími umelcami, medzi ktorými boli aj Andrej či Zuzka Homolová, sme boli na akejsi kultúrnej misii v Nórsku. Tu sme sa s Andrejom spriatelili. Rozprávali sme sa aj o možnostiach využitia slovenských hudobných tradícií v nejakom novom kontexte, bola to naša spoločná téma,“ povedal huslista, spevák a kapelník Bandy Samo Smatana.

„Samozrejme, Andrej išiel svojou cestou, ktorá je úplne iná ako cesta Bandy, ale vždy sme cítili, že sme spriaznené duše, a keď sme uvažovali, koho by sme pozvali ako krstného otca, tak nám napadol práve Andrej. Dokonca prijal ponuku, že by si s nami jednu-dve pesničky zahral, tak dúfam, že to vyjde,“ dodal Smatana.

Okrem Andreja Šebana vystúpi na krste aj viacero ďalších hostí. Medzi nimi gajdoš Juraj Dufek, perkusionista Roman Kozák (v Bande ho nahradil Igor Ajdži Sabo), spevácka skupina Trnki či tanečná skupina CreDance, ktorá vo svojich choreografiách spája prvky moderného a ľudového tanca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krst #Andrej Šeban #Banda #hraBanda