Iránska verzia videoklipu k skladbe Happy je údajne vulgárna. Jej tvorcov zatkli

Iránska polícia zatkla ľudí, ktorí nakrútili vlastnú verziu videa k piesni Happy amerického hudobníka Pharrella Williamsa. Takmer všetci sa dostali na slobodu vďaka kaucii, režisér videoklipu však ostáva vo väzbe.

22.05.2014 14:11
debata

Podľa oficiálneho vyhlásenia, muži a ženy, ktorí v klipe Happy in Tehran tancujú, spôsobili verejné pohoršenie a následne sa museli ospravedlniť v štátnej televízii. Dôvodom zrejme bola skutočnosť, že ženy vo videu tancujú na verejnosti bez hidžábov.

„Po tom, ako zverejnili toto vulgárne video, ktoré pohoršilo verejnosť, sa polícia rozhodla identifikovať tých, ktorí sa zapojili do výroby klipu. Vďaka spravodajským informáciám, policajnému vyšetrovaniu a pomoci súdnej moci, odhalili všetkých podozrivých a následne ich zatkli,“ uviedol policajný šéf Hossein Sajedinia.

Úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili, koľko ľudí poslali za mreže, no podľa niektorých informácií zatkli 13 fanúšikov a fanúšičiek. Väčšinu z nich prepustili na kauciu. Podľa organizácie International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI) však režisér klipu zatiaľ nie je na slobode. „Všetkých ľudí, ktorí nakrútili video k piesni Happy dnes prepustili, okrem režiséra. Informovali o tom zdroje blízke ich rodinám,“ uviedli zástupcovia ICHRI na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Tvorcovia videa pritom podľa vlastných slov chceli ukázať, že v ich rodnej krajine sa mladí ľudia dokážu zabávať. „Chceli sme povedať svetu, že v Iráne sa žije lepšie, ako si všetci myslia,“ dodala jedna z tanečníc. K zatknutiu sa vyjadril aj samotný Pharrell Williams. „Je veľmi smutné, že tieto deti zatkli za šírenie radosti,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Videá k piesni Happy nakrútili od zverejnenia oficiálneho videoklipu v novembri 2013 aj v iných krajinách, vrátane Slovenska. Producenta, rappera a speváka klipy veľmi potešili, o čom porozprával nedávno počas krátkeho stretnutia so známou moderátorkou Oprah Winfrey, ktorá mu pustila zostrih videí. „Je to dojemné, pretože milujem to, čo robím a vážim si, že ľudia mi verili, že to dokážem dotiahnuť až sem,“ povedal vtedy so slzami v očiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Pharrell Williams #Happy #Teherán