Lucie sa vracia s aurou godzily

"Keď sme z kapely odchádzali, netúžili sme po tom, aby sa to celé zase dalo dohromady. Ľudia nám hovorili, čas všetko zahojí a mali pravdu. Ten čas a najmä oddych nám pomohol a my sme opäť spolu a opäť na scéne," hovorí David Koller. Skupina Lucie, v ktorej je spevákom, bubeníkom a skladateľom, sa na pódiá vrátila po desaťročnej odmlke. Štvorica svoje známe skladby odohrá v pondelok 26. mája v košickej Steel Arene a vo štvrtok 29. mája na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

26.05.2014 12:00
Lucie Foto: ,
Skupina Lucie vystúpi v Košiciach aj Bratislave.
debata

Silné putá

Pražania vydali svoj prvý singel už v roku 1988 a počas nasledujúcich šestnástich rokov si na konto pripísali sedem radových albumov, dva koncertné dvojalbumy a jeden výber najväčších hitov. Tých má kapela v najznámejšom zložení Robert Kodym, P. B. CH., David Koller a Michal Dvořák skutočne veľa, spomeňme napríklad Šrouby do hlavy, Panic, Sen alebo Černí andělé. Posledná nahrávka kapely, Dobrá kočzka, která nemlsá, vyšla v roku 2002. Pre nezhody z Lucie odišiel najprv Michal Dvořák a neskôr aj David Koller. Obavy fanúšikov, že ide o definitívny rozpad, sa však našťastie nepotvrdili. Lucie sú späť a presvedčiť sa o tom naživo môžu aj Slováci.

„Keď je človek mladý, nadväzuje so svojím okolím vzťah, a ten je taký silný, že sa mu ho nikdy nepodarí celkom pretrhnúť,“ myslí si klávesista Michal Dvořák. „My sme boli v Lucie tak dlho a bolo to také intenzívne, že aj keď nám to potom lezie na nervy, uvedomujeme si, že už nikdy takéto puto s inými muzikantmi nenadviažeme.“

A hoci sa známa štvorica svorne zhoduje, že život bez Lucie bol „super“, rovnako dodávajú, že „super“ to funguje, aj keď sú opäť spolu. „Dokopy to dáva nejakú auru godzily, ale ani jeden z nás zrejme nechápe, čo to presne spôsobuje. Nám teraz však stačí, že vieme, že to tam bolo a že to tam stále je,“ dodáva spevák a gitarista Robert Kodym.

Vyletíme na Mars

Podľa muzikantov je slovenské publikum temperamentnejšie a uvoľnenejšie, preto sa sem vždy radi vracajú. „Neznášam našu pesničku Medvídek, ale na Slovensku je populárna. Asi to bude tým, že u vás sú medvede premnožené, takže k nej máte bližší vzťah,“ žartuje Koller.

V Košiciach aj Bratislave odohrajú najmä známe skladby, novým nahrávkam sa však nebránia. „Pred vyše rokom sme sa bavili o tom, čo budeme robiť, a keď prišla téma na nové skladby, boli sme nadšení. Potom to z nás opadlo. Rozhodli sme sa, že spravíme najprv koncertnú šnúru. Ľudia nás dlho nepočuli a predpokladáme, že budú od nás chcieť najmä staré veci. Nové pesničky nie sú to, za čo platia,“ vysvetľuje Koller. „Budúcnosť nechávame otvorenú. Keď niekto príde s nápadom, že má skupina Lucie možnosť vyletieť na Mars, my povieme ,áno', natočíme to na 4D a bude to,“ dodáva Kodym.

S kapelou je aktuálne spätý aj muzikál s názvom Lucie, větší než malé množství lásky, ktorý je zaradený do programu pražského Hudobného divadla Karlín. Príbeh o láske, bolesti a veciach medzi nebom a zemou, ako znie jeho oficiálna charakteristika, je podľa členov kapely príjemným spestrením pre tých, ktorí čakajú na koncert.

Slovenskí fanúšikovia však už čakať nemusia. Posledné lístky na ich dnešný košický a štvrtkový bratislavský koncert sú v predaji v sieťach Ticketportal a Predpredaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Košice #comeback #Lucie