Joe Cocker: Búrlivák s chrapľákom

Majiteľ nezameniteľného hlasu - "chrapľáka", ktorého preslávili hity ako Unchain My Heart, You Can Leave Your Hat On či Summer in the City oslavuje jubileum. Bluesman Joe Cocker sa 20. mája dožil sedemdesiatky.

31.05.2014 14:00
Joe Cocker, koncert Foto:
Britský spevák Joe Cocker na koncerte v Bratislave.
debata

Výnimočný hlas sa dokázal presadiť aj s pomerne skromným repertoárom pôvodných skladieb. Britský bluesrockový mág John Robert Cocker začínal v 60. rokoch s úpravami hitov Raya Charlesa, Chucka Berryho či The Beatles. Coververzie možno nájsť na každom z jeho 22 albumov. Nejedna je však slávnejšia ako originál.

Prvé kapely Cocker zakladal už v puberte. S formáciou Vance Arnold and the Avengers (Vance Arnold bol jeho raný pseudonym) dokonca predskakovali The Rolling Stones. V roku 1964 už ako Joe Cocker vydal prvý singel – prerábku I'll Cry Instead od „chrobákov“ s gitarovým sprievodom Jimmyho Pagea. Prvý medzinárodný úspech opäť zaznamenal vďaka The Beatles. Jeho verzia With a Little Help from My Friends sa dobre umiestnila v amerických hitparádach a Cocker ju spieval aj na slávnom Woodstocku.

Cockerove vystúpenia už vtedy sprevádzali expresívne gestá či „hra na vzdušnú gitaru“, čo sa neskôr stalo jeho poznávacím znamením. Koncertné šnúry sa však ukázali byť jeho najväčším strašiakom. Zmluva s vydavateľom Cockera nútila vystupovať viac, ako vládal. Začali ho trápiť depresie, ktoré prebíjal alkoholom a drogami od marihuany až po heroín. Naďalej bodoval v hitparádach (napríklad v roku 1974 s piesňou You Are So Beautiful), ale bludný kruh záväzkov, ktoré ho hnali na pódium a následne k fľaške, ho spútaval ešte dlhé roky.

V roku 1982 naspieval dueto Up Where We Belong s pesničkárkou Jennifer Warnesovou. Skladba, ktorá odznela vo filme Dôstojník a gentleman, získala Grammy aj Oscara a odštartovala v Cockerovej kariére novú etapu úspechov. Zdá sa, že tentoraz ju už sprevádza aj dlho hľadaná vnútorná harmónia. Vzkriesilo ho vraj manželstvo, ktoré uzavrel v roku 1978 a trvá dodnes. V 80. rokoch nahral sériu výborných albumov Civilized Man (1984), Cocker (1986), Unchain My Heart (1987) a One Night of a Sin (1989). V 90. rokoch nadväzuje nahrávkami Have a Little Faith (1994) či No Ordinary World (1999). Zatiaľ posledným záznamom v jeho diskografii je Fire It Up z roku 2012.

Joe Cocker prekonal problémy s koncertovaním a dnes patrí k hudobníkom, ktorí svetové pódiá obiehajú takmer bez prestávky. V rokoch 1998, 2007 a 2011 sa predstavil aj na Slovensku. Známy je starostlivou ochranou svojho súkromia aj vysokými nárokmi na kvalitu ozvučenia jeho šou. Nejeden koncert už pre technické nedostatky odriekol. <pe>

3× Joe Cocker

  • Žije na samote v Colorade na ranči pomenovanom Mad Dog po jednej z jeho nahrávok.
  • Jeho partnerkou bola aj Jane Fondová, oženil sa však s jej kamarátkou Pam Bakerovou.
  • K povinnej výbave jeho koncertnej šatne patria čierne uteráky a popolníky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profil #spevák #Joe Cocker #Woodstock