Jimmy Page vydá reedíciu autobiografie z roku 2010

Nové vydanie eponymnej knihy 70-ročného bývalého gitaristu už nefungujúcej kapely Led Zeppelin ponúkne viac ako 600 fotografií. Publikácia by mala vyjsť v októbri.

04.06.2014 05:00
Archív SR Slovensko Hudobný kalendár 9.1. Foto:
Jimmy Page
debata

Britský hudobník Jimmy Page plánuje v októbri vydať doplnené vydanie eponymnej autobiografie z roku 2010. Novinka ponúkne okrem spomienok na už nefungujúcu kapelu Led Zeppelin, ktorú v roku 1968 pomáhal zakladať, aj viac ako 600 fotografií. „Už viackrát ma žiadali, aby som napísal autobiografiu a ja som myslel aj na druhú stranu mince. Myslel som, že bude úžasné mať autobiografiu s fotografiami, ktoré zaznamenávajú moju hudobnú cestu,“ uviedol 70-ročný muzikant, ktorý v 60. rokoch minulého storočia pôsobil aj vo formácii The Yardbirds.

Skupina Led Zeppelin sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a okrem Pagea ju tvorili aj spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza jedna z najznámejších skladieb skupiny Stairway To Heaven. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom.

Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za „najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov“. V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, pričom Pageovi vzdali rovnakú česť už tri roky predtým, a to vďaka pôsobeniu v The Yardbirds.

debata chyba
Viac na túto tému: #Led Zeppelin #autobiografia #Jimmy Page