Elán príde na jeseň aj s novým albumom

Jedna z najväčších a najúspešnejších kapiel v histórii Česko - Slovenska nezaspala na vavrínoch. Elán pred nedávnom ohlásil koncertné turné a zverejnil novú skladbu. Formácia na čele s trojicou Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl dokonca pracuje na albume.

04.06.2014 07:00
skupina elan, jozo raz, patejdl, balaz Foto:
Členovia Elánu (na snímke Vašo Patejdl a Jožo Ráž! nezaháľajú. Na jeseň ich čaká turné aj nový album.
debata (1)

„Budeme sa snažiť, aby to bolo ešte lepšie ako to, čo bolo predtým,“ povedal na včerajšom stretnutí s médiami gitarista Ján Baláž. Album, ktorý ešte nemá názov, by mohol vyjsť v polovici októbra. Aspoň tak si to predstavujú zástupcovia vydavateľstva Warner Music Czech Republic, s ktorým Elán podpísal zmluvu.

„Máme prácu približne na tri mesiace,“ vysvetlil aj Patejdl. "Všetko je ešte pred nami. Je pravda, že sme už hmlisto počítali s tým, že by bolo vhodné niečo nové natočiť, aby sme neskončili. Zmluva s vydavateľstvom nás povzbudila. Dostali sme totiž úžasnú motiváciu. Ako sa hovorí, termíny, to je najlepšia inšpirácia k tvorbe. Teraz tú platňu musíme nahrať, ale tešíme sa a dúfame, že to dobre dopadne.

Nové skladby by mohli muzikanti predstaviť už na ohlásenom turné, ktoré je zároveň oslavou 35. výročia kapely. V rámci neho sa Elán v októbri predstaví v Bratislave, Košiciach, Prahe, Brne a Ostrave. Chýbať nebudú ani novinky.

„Určite naživo zahráme aj nové skladby, bolo by priam hriechom neuviesť ich. Len zatiaľ nevieme koľko. Závisí to od toho ako sa vydaria. Veríme, že sa vydaria a do repertoráru ich potom zaradíme viac. Ale turné má podtitul best of, čiže logicky pôjde najmä o výber tých najväčších hitov,“ hovorí Patejdl. Ak teda všetko vyjde podľa plánu, na turné by moholi nový album zároveň pokrstiť.

Jednu z nových skladieb Elán už predstavil. Volá sa Živých nás nedostanú a text aj hudba je prácou ich dlhoročného spolupracovníka Pavla Jursu. „Čo sa týka autorstva skladieb, prebiehalo to ako zvyčajne. Mali sme takzvanú burzu, počas ktorej má každý právo doniesť pesničku. Nejde len o členov kapely, ale aj o spolupracovníkov akým je napríklad aj Pavol Jursa. Z toho potom vyberáme. Ako znejú ostatné pesničky, o tom vás budeme včas informovať,“ vysvetľuje Patejdl. Novinka Živých nás nedostanú je zadarmo na stiahnutie na adrese www.soundcloud.com/elan-slovakia. A hoci Elán prestúpil k vydavateľstvu z Česka, jeho členovia neplánujú spievať v inom ako slovenskom jazyku. „Nie sme nútení spievať inou rečou,“ hovorí Baláž. „Naše meno je už v Česku známe, všetci nám rozumejú a teda to nie je problém.“

Súhlasí s ním aj Vašo Patejdl. „Túto tému sme riešili už približne pred dvoma rokmi, keď vznikol muzikál Ôsmy svetadiel. Teraz sa nad touto možnosťou ani nemusíme zamýšľať. Tým, že spievame po slovensky vlastne naďalej pomáhame tomu, aby dva spriatelené národy boli stále spriatelené a rozumeli si. Slováci majú napríklad české rozprávky a Česi môžu mať Elán,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Jožo Ráž #Vašo Patejdl #Elán #Ján Baláž