Karel Zich: Český Elvis

Tragická smrť vzala 13. júna pred desiatimi rokmi českému a slovenskému publiku veľkú hviezdu. Karel Zich mal na konte množstvo hitov. Paráda, Máš chuť majoránky alebo dueto s Lenkou Filipovou Mosty znejú v ušiach dodnes.

14.06.2014 12:00
web ZICH Foto:
Karel Zich
debata

Predaj albumov Karla Zicha sa odhaduje na vyše milión kusov. Infarkt počas potápania na Korzike bol nečakanou bodkou za jeho životom.

"Hudba je povolanie ako každé iné. Ale ja práve toto robím strašne rád,“ povedal Zich v rozhovore pre magazín Populár na konci sedemdesiatych rokov. V tom čase už mal za sebou prvé veľké úspechy.

Rodák z Prahy pochádzal z hudobníckej rodiny. Študoval kompozíciu na konzervatóriu, počas vysokej školy sa však venoval estetike a sociológii. Bol doktorom filozofie.

Koncom šesťdesiatych rokov Československo žilo bigbítom, ktorý uchvátil aj mladého Zicha. Od roku 1968 pôsobil v skupine Spirituál kvintet, s ktorou nahral album Písně amerického západu. O dva roky neskôr vyšla aj česká verzia Elvisovho hitu In The Ghetto pod názvom Černošské geto. A hoci sa hudobník vydal na sólovú dráhu a nahrával vlastné autorské piesne, prezývka Český Elvis mu prischla počas celej jeho kariéry.

Podobnosť so svetoznámym kráľom rokenrolu potvrdilo aj dueto s americkou hviezdou Wandou Jacksonovou, ktorá spievala aj po boku Elvisa.

Nebolo to však jediné dueto, ktoré prispelo k spevákovej sláve. Hitom sa stala aj spoločná skladba s Lenkou Filipovou s názvom Mosty, spolupracoval tiež s Pavlom Bobkom, Petrou Janů alebo Yvonne Přenosilovou. Karel Zich sa nevyhýbal ani prevzatým pesničkám, výsledkom je známa Alenka v říši divů.

Na rozdiel od mnohých iných umelcov z vtedajšieho Československa sa Karlovi Zichovi podarilo vystupovať aj v zahraničí. Koncertoval v Kanade, USA, Čile, Austrálii aj Brazílii. Politický režim si na svoju stranu priklonil podpísaním Anticharty, ktorá bola reakciou na Chartu 77 disidenta Václava Havla.

Spevák zostal aj po revolúcii jedným z najfrekvento­vanejších hudobníkov v žánroch ako rokenrol či folk a pop. Začiatkom nového tisícročia plánoval návrat na hudobnú scénu. Dovolenka pri mori sa mu však stala osudnou.

3× Karel Zich

  • Bol 2-krát ženatý. Z prvého manželstva má dve deti.
  • Bol najväčším skokanom v ankete Zlatý slávik. V polovici 70. rokov preskočil zo 112. na 4. miesto.
  • Len počas sólovej dráhy vydal 24 albumov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Elvis Presley #Lenka Filipová #Karel Zich