Nova Rock skončili skvelí Black Sabbath

Najočakávanejším koncertom tretieho dňa Nova Rocku bolo záverečné vystúpenie britskej legendárnej skupiny Black Sabbath. Včera sa však program začínal ešte pred obedom, celkovo v posledný deň festivalu zahralo najviac skupín, až 25.

16.06.2014 16:00
Nova Rock, Ozzy Osbourne Foto:
Nova Rock 2014 uzavrela legenda Black Sabbath.
debata

Za zmienku stoja najmä koncerty amerických pankáčov Bad Religion a zástupcov americkej novej metalovej vlny Hatebreed, ktorí ponúkli včera prvotriedny hardcore. Rob Zombie, The Offspring, Avenged Sevenfold a Soundgarden len upevnili americkú dominanciu v line upe záverečného dňa.

Chris Cornell sa s kolegami zo Soundgarden dal dokopy po 12-ročnej pauze a vystúpenie na Nova Rocku ukázalo, že urobili správne, hoci na pódiu sa nevyhli chybám. Možno z nezohratosti, ale zdalo sa, že v tom boli aj problémy s odposluchom. Cornell prvé tri-štyri pesničky zahrieval hlasivky, kým sa dostal na úroveň, na ktorú je publikum zo štúdiových albumov zvyknuté.

Keďže grandžoví pionieri mali krátky koncert, odohrali ho v štýle najväčších hitov. Od začiatku vyťahovali na divákov známe skladby, najmä z albumov Badmotorfinger a Superunknown. Fanúšikovia tak zažili zimomriavky zo skladieb Jesus Christ Pose, Spoonman, Outshined alebo Superunknown.

Ešte pred desiatou hodinou nastalo vo festivalovom areáli sťahovanie národov. Pod hlavné pódium prišlo takmer 40-tisíc divákov zvedavých na veteránov metalu Ozzyho Osbourna, Tonyho Iommiho a Geezera Butlera. Do ideálnej zostavy chýbal len Bill Ward, od roku 2012 ho však veľmi dobre nahrádza bubeník Tommy Clufetos. Aj včera sa levím podielom podpísal na skvelom výkone Black Sabbath. Koncert sa začal tradične protivojnovou skladbou War Pigs z druhého, rovnomenného albumu skupiny.

Kapela šliapala úžasne, basák Butler a Clufetos na bicích hrali veľmi presne a rozmanito. Iommi s plastovými "protézkami“, ktorými si predlžuje chýbajúce posledné články prostredníka a prstenníka pravej ruky, bol ako vždy hnacím motorom skupiny. Jeho gitarové rify a sóla patria bez diskusie stále do učebnice heavy metalu. Osbourne zaspieval párkrát falošne, ale Sabbath bez Ozzyho, to by jednoducho nebolo ono. Treba dodať že sa predstavil v neuveriteľnej fyzickej forme. Je to veľký úspech lekárskej vedy, ako dokázala zreparovať telo zdevastované alkoholom, drogami a vyslovene sebadeštruktívnym spôsobom života.

Desiaty ročník opäť vydareného festivalu Nova Rock sa končil skladbami Iron Man z albumu War Pigs a God is Dead? z poslednej štúdiovej nahrávky 13. Nehudobnou bodkou bol veľký ohňostroj, ktorý bolo vidno hádam aj z desiatich kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobný festival #Black Sabbath #Nova Rock #reportáž