Billy Idol stále hrá, vystúpi aj v Bratislave

Billy Idol je už roky majiteľom pichľavého platinového účesu, pohŕdavého úškrnu a zaujímavej farby hlasu. Má však iba priemerné spevácke schopnosti. Jeho hviezda najjasnejšie žiarila v 80. a začiatkom 90. rokov. Komu 58-ročný Idol vďačí za viac ako úspešnú kariéru? Môže za to Američan, skvelý gitarista Steve Stevens, ale aj Idolove vlohy, ktoré by sme dnes nazvali selfmarketing. Naskočil na boom videoklipov na rozbiehajúcej sa televíznej stanici MTV, ktorá je dnes fenoménom. Večný pankáč zahrá s kapelou, v ktorej bude aj Stevens, v bratislavskom NTC 20. júna.

18.06.2014 09:00
Billy Idol Foto:
Billy Idol sa predstaví v Bratislave 20. júna.
debata

Billy Idol hudobne začínal ako člen punkovej kapely Generation X, ktorá však vydržala pohromade iba päť rokov. V roku 1981 sa presťahoval do New Yorku a dôsledne si pestoval imidž zlého chlapca. Zoznámil sa s glamrockerom Stevom Stevensom a spolu urobili dieru do hudobného sveta. Stevens je gitarový génius, ktorý aj v jednoduchom punk rocku dokázal vyčariť jedinečné gitarové rify. Nečudo, jeho záber je naozaj široký od punku cez hard rock, rôzne druhy metalu a elektronickej hudby až po progresívny rock, jazz fusion či flamenco.

Začiatok úspechu Idola sa teda spája zo štartom spolupráce so Stevensom. Prvý album, ktorý spolu vydali v roku 1982, bol eponymný Billy Idol a obsahoval už hity ako White Wedding, Hot In The City či Dancing With Myself, pričom poslednú skladbu Idol hrával ešte s Generation X. Stevens na prvom albume piesne neskladal, s výnimkou Com On, Com On, ale jeho inštrumentálny a aranžérsky vklad je neoceniteľný. Na druhom albume Rebel Yell Stevens s Idolom napísali titulnú skladbu a jeden zo svojich z najväčších hitov. Okrem neho sa nahrávka pýši ďalšími Idolovými hitmi Eyes Without a Face alebo Flesh for Fantasy.

Idol sa vždy dokázal spojiť s najlepšími ľuďmi z brandže, pre svoje videoklipy, ktoré vtedy začínali vznikať na objednávku MTV, vždy našiel originálnych režisérov, najal si skvelých muzikantov. Dnes má na konte sedem albumov a mnoho hitov. Talent presadiť sa a spojenectvo so Stevensom vždy zabezpečili jeho hudbe originalitu a špecifickú energiu. Tá sa, samozrejme, najsilnejšie prejavuje naživo. Svedčia o tom správy z koncertov európskeho turné, na ktorom Billy Idol zahrá aj v bratislavskej Aegon Aréne v NTC. Pre svojich fanúšikov tento rok vydá aj autobiografiu Dancing With Myself a nový album Kings & Queens of the Underground.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #NTC #Billy Idol