Miro Žbirka už pripravuje vianočné turné. Odštartuje ho v Londýne

Slovenský spevák Miro Žbirka odštartuje na jeseň Vianočné Best of Video Tour. Sériu koncertov odohrá v kinosálach vybraných miest, pričom prvý z nich sa uskutoční 25. októbra v Londýne. Nasledovať budú vystúpenia v Českej republike a 1. decembra bude pokračovať slovenskou časťou. Súčasťou turné bude aj projekcia videoklipov a bonusov v podobe dosiaľ nezverejnených záberov či ukážok z nakrúcania, ktoré sa budú nachádzať aj na pripravovanom DVD. Na koncertoch bude mať tiež premiéru videoklip k minuloročnej piesni Vianočná (O prímerí).

01.07.2014 16:00
Miroslav Zbirka Foto: ,
Miro Žbirka
debata

„Teším sa na tie koncerty, pretože aj po toľkých rokoch na pódiu zažijem niečo nové, niečo, čo sme ešte nerobili. Videoprojekcia spojená s live hraním tak, aby sa tieto dve zložky navzájom podporovali, to je to, o čo nám ide a čo sa nám, dúfam podarí. Na rozdiel od koncertov so symfonickým orchestrom si spolu s chlapcami z kapely budeme môcť dovoliť aj improvizovať a bude priestor aj na hovorené slovo. A keďže to teraz nebude vo veľkých športových halách, veľmi sa teším na oveľa užší kontakt s publikom a intímnejšiu atmosféru koncertov,“ povedal o pripravovanom turné 61-ročný hudobník.

Pred vianočným turné sa bude Žbirka v rámci série festivalov České hrady 2014 venovať letnému koncertovaniu. Popritom chce v londýnskom štúdiu Abbey Road nahrať niekoľko nových skladieb na nový album, ktorý by sa mal dostať do predaja na jar 2015. Okrem toho sa s česko-slovensko-nemeckým koprodukčným filmom Fair Play (2014) režisérky Andrey Sedláčkovej, ku ktorému napísal a nahral rovnomennú pieseň, zúčastní na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. „Zahrám tam Fair Play naživo a budem držať prsty filmu, pretože tam bude súťažne a myslím si, že má veľké šance osloviť nielen divákov, ale aj porotu. Počas leta budem striedavo hrať, nahrávať, nakrúcať vianočný videoklip, pripravovať sa na turné a verím, že stihnem aj chvíľu oddychovať,“ dodal interpret.

Miro Žbirka začínal ako člen skupiny Modus. V roku 1977 získal spoločne s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. Prvý sólový album, ktorý vydal so skupinou Limit, dostal názov Doktor Sen (1980). V roku 1982 sa stal ako prvý interpret zo Slovenska československým Zlatým slávikom. Počas svojej kariéry absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí, zahral si v televíznom muzikáli Neberte nám princeznú (1981) a vydal množstvo štúdiových albumov, z ktorých viaceré vyšli aj v angličtine. Jeho zatiaľ posledným radovým albumom je nahrávka Empatia z roku 2009.

Termíny koncertov slovenskej časti Vianočného Best Of Video Tour:

1. decembra – Trnava, Dom Kultúry
3. decembra – Bratislava, Istropolis
4. decembra – Bratislava, Istropolis
6. decembra – Lučenec, Kino Apollo
7. decembra – Nitra, PKO
9. decembra – Žiar nad Hronom, MsKC
10. decembra – Prešov, Kino Scala
13. decembra – Liptovský Mikuláš, Dom Kultúry

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Vianoce #Miroslav Žbirka