Organový festival prinesie slovenskú a českú špičku

Tretí ročník medzinárodného Bratislavského organového festivalu (BOF) prinesie mimoriadne podnetnú hudobnú ponuku. Sľubujú to organizátori festivalu, ktorý do hlavného mesta zavíta od 13. do 20. júla.

08.07.2014 07:00
debata

Slovenskí a českí interpreti prinesú program zaujímavý pre milovníkov klasického organového recitálu, komorných koncertov a aj experimentálneho spojenia klasických nástrojov a hudby s elektronikou a improvizáciou. Koncerty sa uskutočnia v bratislavskom sídle Slovenského rozhlasu, RTVS na Mýtnej ulici a v priestoroch Slovenského národného múzea – Historického múzea na Bratislavskom hra­de.

Program Bratislavského organového festivalu otvorí BOF Grand recital 13. júla o 17:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu s hviezdou českej organovej hry Pavlom Kohoutom. Víťaz jednej z najprestížnejších organových súťaží Musashino v Tokiu (2000) patrí k európskej špičke. Na veľkom organe v Slovenskom rozhlase uvedie sólový program zostavený z diel veľkých mien hudby – Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa či Antonína Dvořáka. Zaznie aj tvorba od autora českej organovej hry novoromantizmu Josefa Kličku, ktorého hudba znie na našich pódiách len ojedinele.

Organista Pavel Svoboda a hráčka na lesnom rohu Kateřina Javůrková sú laureátmi posledného ročníka súťaže Pražskej jari. Na Bratislavskom organovom festivale otvorí ich vystúpenie novú sériu BOF Rising stars. Príležitosť počuť a vidieť mladých umelcov na začiatku ich sľubných kariér je podľa organizátorov vždy zaujímavým zážitkom, ktorý po rokoch získava na svojej pridanej hodnote. Nezvyčajná kombinácia organa a lesného rohu je naplnením jednej z dramaturgických zásad festivalu – predstavovať organ v netradičných nástrojových kombináciách a kontextoch. Koncert sa uskutoční 15. júla o 17:00 v Hudobnej sieni Bratislavského hra­du.

Popredný slovenský organista Marek Vrábel predstaví na festivale svoj nový program B+A+C+H, inšpirovaný tak hudbou kľúčového autora organovej hudby Johanna Sebastiana Bacha, ako aj štyrmi písmenami – tónmi z mena slávneho skladateľa. Tie, ako pripomínajú organizátori festivalu, vďaka svojmu zaujímavému zneniu neustále inšpirujú skladateľov ako jedinečný hudobný kryptogram, ktorý je základom pre skladby na poctu Bachovi. Okrem diel J. S. Bacha zaznie na koncerte naplánovanom na 17. júla o 17:00 v Hudobnej sieni Bratislavského hradu premiéra novej skladby Štyri intrády B-A-C-H od mladého slovenského skladateľa Ľuboša Bernátha venovaná Markovi Vráblovi a náročné dielo Passacaglia quasi toccata B-A-C-H od českého skladateľa Miloša Sokolu.

Minulý rok uviedol Bratislavský organový festival prvýkrát svoju medzižánrovú sériu Cross Over Organ. Pokračovaním cyklu, ktorý chce zaujať fanúšikov neklasických žánrov a milovníkov netradičných hudobných spojení bude 20. júla projekt s gitaristom Michalom Bugalom. Koncert nazvaný Cross over organ with electric guitar prepojí svet klasickej hudby a jazzu. Ukáže, že organ si môže veľmi dobre rozumieť s elektrickou gitarou. Chýbať nebude improvizácia. Na koncerte zaznie premiéra skladby slovenského skladateľa Lukáša Borzíka pre organ, elektrickú gitaru a bicie, ktorá vznikla na objednávku festivalu. Na záverečnom koncerte festivalu, ktorý sa začne o 17:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo, bude účinkovať aj organista Marek Štrbák a bicistka Lenka Novosedlíková.

Festival organizuje občianske združenie ORGANYzácia v spolupráci s RTVS a Historickým múzeom SNM s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Vstupenky sa okrem predpredaja predávajú aj hodinu pred koncertom v mieste jeho konania.

debata chyba
Viac na túto tému: #organ #koncerty #Bratislavská organový festival #Pavel Kohout