Začínajú sa 49. Folklórne slávnosti pod Poľanou

Desať scénických programov so spolu takmer 1 500 účinkujúcimi a 25 sprievodných podujatí ponúkne milovníkom folklóru 49. ročník festivalu Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktorý bude od piatka 11. júla do nedele v Detve. Organizátori na ňom podľa skúseností z minulých rokov očakávajú približne 50-tisíc návštevníkov.

11.07.2014 16:40
Detva, folklór Foto:
Desať scénických programov so spolu takmer 1 500 účinkujúcimi a 25 sprievodných podujatí ponúkne milovníkom folklóru 49. ročník festivalu Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktorý bude od piatka do nedele Detve.
debata

Program tohto najvýznamnejšieho detvianskeho podujatia sa drží rokmi ustálenej a osvedčenej dramaturgickej štruktúry. Scénické programy v detvianskom prírodnom amfiteátri sú rozdelené do štyroch programových blokov – piatkový večerný, sobotný podvečerný, sobotný večerný a nedeľný popoludňajší. V piatkovom a nedeľnom bloku budú po dva scénické programy, v sobotných blokoch po tri. Medzi najvýznamnejšie novinky tohto ročníka patrí sprievodné podujatie Dolnozemský dvor, v ktorom sa svojou ľudovoumeleckou výrobou a ponukou tradičných jedál predstavia krajania z Chorvátska, Rumunska, Srbska, Maďarska.

Festival otvorí v piatok popoludní živá hudobná pozvánka Hore Detvou v podaní heligonkárov. Hrať začnú pri fontáne pred Domom Kultúry Andreja Sládkoviča a celou Detvou prejdú až na jej horný koniec k prírodnému amfiteátru. Už stabilnou súčasťou Folklórnych slávností pod Poľanou je nedeľný scénický program folklórnych súborov zahraničných Slovákov Krajanská nedeľa. Tentoraz bude na tému svadba a predstaví sa v ňom desať folklórnych súborov z Česka, Chorvátska, Maďarska, Francúzska, Poľska, Rumunska a Srbska. Medzi sprievodnými podujatiami festivalu bude jarmok tradičných ľudových remesiel, detský dvor s tvorivými dielňami, škola hry na fujare a píšťalke, škola podpolianskych a škola dolnozemských tancov či premietanie filmu Karola Plicku Zem spieva.

Ako uviedla predsedníčka organizačného výboru Folklórnych slávností pod Poľanou Margita Gajdošová, na usporiadaní tohto ročníka sa podieľalo zhruba 120 ľudí a na tvorbe programov a sprievodných podujatí spolupracovalo ďalších 80 autorov a asistentov programu.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #folklór #Detva