Na Zelenej vode zaznejú aj exotické rytmy Karibiku

Dostala prívlastky svetová či najtalentovanejšia. Sheila Escovedo ešte nemala ani dvadsať a už vystupovala s hviezdami ako Marvin Gaye či Gloria Estefan. Dnes je hviezdou aj táto americká hudobníčka a perkusionistka, vystupujúca ako Sheila E. Venuje sa latino džezu, popu, ale aj R&B, jej single Glamorous Life obsadil popredné priečky hitparád. Sám Prince jej naspieval vokály do skladby A Love Bizzare.

18.07.2014 07:00
Sheila E Foto:
Sheila E. bude headlinerom druhého večera na Open Jazz Feste na Zelenej vode.
debata

Koncertom Sheily E. vyvrcholí večer v sobotu 19. júla Open Jazz Fest. Na pódiu amfiteátra na Zelenej vode (neďaleko Nového Mesta nad Váhom) sa tento rok predstaví takmer 40 džezových hudobníkov z desiatich krajín. Dvojdňový program najväčšieho džezového open air festivalu na Slovensku otvorí dnes večer Swingless Jazz Ensemble.

„Spolupráca s hudobným portálom jazz.sk prinesie na naše pódium takú skvelú skupinu, ako je Swingless Jazz Ensemble. Sú dôkazom toho, že i naša malá krajina má prínos k džezovej sfére. Našou víziou je naštartovať novú tradíciu podpory slovenských autorských projektov,“ povedal riaditeľ Open Jazz Festu Tibor Zelenay. Aj v zahraničí známa a oceňovaná nitrianska formácia, charakteristická štýlovou interpretáciou klasického big bandu minulého storočia, vychádza prevažne z repertoáru orchestra Counta Basieho.

Ako napovedá názov V4 European Quintet, ide o kapelu zloženú z hudobníkov krajín V4. Zaujímavý hudobný výsledok spolupráce kvalitných hudobníkov sľubuje „päťka“ Ondřej Štveráček (tenorsaxofón), Piotr Wojtasik (trúbka), Tomáš Baroš (kontrabas), Kálmán Oláh (klávesy) a Marián Ševčík (bicie). Sviežu a melodickú autorskú hudbu, ktorá neskĺzava k džez-popu či swingovaniu, prinesie na scénu Joanna Kucharczyk Quartet. Headlinerom piatkového večera je švédske trio Dirty Loops. Trojlístok Johan (spev, klávesy), Henrik (basgitara) a Aaron (bicie) sa preslávil úpravami svetových hitov, ktoré zaodeli do virtuózneho fusion šatu. V rámci svojho prvého slovenského vystúpenia predstavia aj svoj nový album Loopified.

Farebnú džezovú smršť privedie zajtra na javisko Sisa Michalidesová, rešpektovaná flautistka, hru ktorej charakterizuje prelínanie džezovej i vážnej hudby s rytmami flamenca a balkánu. Predstaví sa projektom Expresie. Vystrieda ju slovenské AMC trio – Peter Adamkovič (klavír), Martin Marinčák (kontrabas), Stanislav Cvanciger (bicie), ktoré na Zelenej vode vystúpi s Markom Whitfieldom. Vyhľadávaným americkým gitaristom, ktorý spolupracoval s velikánmi ako Herbie Hancock, Ray Charles, Sting či Diana Krall. Prívlastok džezový virtuóz zdobí meno Jowee Omicil. Kanadský saxofonista karibského pôvodu, multiinštrumen­talista, skladateľ, pedagóg a producent sa predstaví so svojím Quintetom. Do džezového hudobného spektra vnáša nové chute, prezentuje výrazný spirituálny zvuk saxofónov a fláut, ktoré dopĺňa klarinetom a harmonikou.

Podrobné informácie o 7. ročníku Open Jazz Festu na Zelenej vode sú na www.openjazzfest.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobný festival #džez #leto 2014 #Zelená voda