Bratislava žila organovou hudbou

Bratislavský organový festival, ktorý sa skončil počas uplynulého týždňa, sa postupne profiluje do nekonvenčného, inšpiratívneho podujatia. Nápaditosťou dramaturgie sa posúva k poslucháčovi nielen kvalitou prizvaných interpretov, ale predovšetkým ponukou nového, neopočúvaného programu, oslovujúceho široký diapazón priaznivcov komornej hudby, v ktorej dominuje organ.

22.07.2014 07:00
Organový festival Foto:
Pavel Svoboda a Kateřina Javůrková partnersky ladili v celom vystúpení.
debata

Poslucháčsky lákavý program

Atraktívne prostredie Bratislavského hradu s nástrojom, ktorý už roky čaká na rekonštrukciu, sa usporiadatelia snažia podporiť práve dramaturgickými zámermi. Dve vystúpenia svojou náročnosťou presiahli jeho možnosti a tak ich presunuli do Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu. Umelecký riaditeľ BOF Marek Vrábel, zorientovaný v oblasti európskej organovej interpretácie a publicisticky i organizačne skúsená producentka Andrea Serečinová, vytvorili kreatívny tím, ktorý napriek čoraz nepriaznivejšej ekonomickej situácii dokáže vyčarovať nápaditý, poslucháčsky lákavý program.

Tento rok stavili na slovensko-českú vzájomnosť. V organe brúsenú na kvalitných tradíciách a kolegiálnej súčasnosti. Popri vynikajúcom umelcovi Pavlovi Kohoutovi prizvali laureátov prestížnej svetovej súťaže Pražská jar 2013 organistu Pavla Svobodu a hráčku na lesný roh Kateřinu Javůrkovú. Pocte geniálnemu Bachovi, v inšpirujúcom kontexte slovenského a českého kompozičného autorstva, venoval svoj recitál Marek Vrábel. A zvlášť pre mladé publikum bolo pripravené príťažlivé spojenie organu Mareka Štrbáka s elektrickou gitarou Michala Bugalu a paletou bicích nástrojov Lenky Novosedlíkovej, ktoré sa pre náhle ochorenie organistu presunulo na jeseň.

Dokonale vypointovaní Bach aj Dvořák

Bratislava v posledných rokoch žije viac organovou hudbou. Nielen preto, že organ je poslucháčsky žiadanou stálicou, ale vo veľkej miere k tomu prispeli dva mimoriadne kvalitné, veľké nástroje v Dóme sv. Martina a v Slovenskej filharmónii. Organ v Slovenskom rozhlase si stále udržuje prioritu najväčšieho nástroja a v spojení s možnosťou prieniku takýchto výnimočných dramaturgických spojení, ako ponúkal BOF, majú príležitosť zážitku aj poslucháči Rádia Devín. Festival sa tak stáva atrakciou nielen pre návštevníkov Bratislavy, ale dostáva sa do širších domácich, ako aj medzinárodných kontextov.

V rámci BOF 2014 sa z ponúkaných štyroch koncertov realizovali tri. Dva na Bratislavskom hrade a jeden vo Veľkom štúdiu SR. Tu podal svoju úžasnú hudobnú správu o sebe, svojom talente a inteligentnej rezonancii nástroja s programom Pavel Kohout. Dokonalé vypointovanie každého autora (Bach, Kummer, Klička, Brahms, Dvořák) s vlastným postojom. Suverénne istým, prežiareným vnútornou pokojnou rezonanciou s dielom, autorom, vyjadrením. V Bachovi a v Brahmsovi s pokornou oddanosťou, v Krummerovi s pedálovou virtuozitou, v Dvořákovej transkripcii s nadnesenou noblesou.

Lesný roh s dušou hudobníčky

Na Bratislavskom hrade sa predstavil Pavel Svoboda v suverénne zahratom Bachovi a Janáčkovi. S Kateřinou Javůrkovou partnersky ladili v celom vystúpení (Bach, Kaucky, Křenek). Zvlášť vyzdvihujem muzikálne kvality sólistky (Bach, Messiaen), ktorej lesný roh spieva ozvláštnený dušou hudobníčky.

Marek Vrábel je nielen vynikajúci organista, ale aj nápaditý dramaturg, ktorý s dômyselným ozvláštnením vyberá a zostavuje svoj program. Tentoraz recitál zameral na kryptogram B A C H. Teda pocta Bachovi v origináli aj v prenose do súčasnosti. Uctil si ho do detailu zvládnutým Koncertom d mol, Toccatou a fúgou F dur, Passacagliou quasi toccatou Miloša Sokola a v premiére interpretovi venovaných Štyroch intrádach slovenského autora Ľuboša Bernátha.

Hudba pôsobivá, prežiarená minulosťou (BACH), v rezonujúcom vnímaní so súčasným nasmerovaním (kryptogram DSCH a BEAH – Dmitrij Šostakovič a Ľuboš Bernáth). Korunou, po brilantnom toccatovom vyvrcholení, bola v pokornej oddanosti vypovedaná Bachova Chorálová predohra Liebster Jesu wir sind hier. V nej sa ozvala naplno duša interpreta, ktorá nás vtiahla do hlbín bytia, kde sa rodí hudba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #organ #Bratislavský organový festival