Katedrálny organový festival avizuje renomovaných umelcov

Renomovaní organisti z Francúzska, Poľska, Talianska, Rakúska, Írska, Chorvátska, Slovenska a USA prídu do Bratislavy na medzinárodný Katedrálny organový festival.

23.07.2014 14:00
Olivier Latry Foto:
Piaty ročník festivalu slávnostne otvorí koncert Oliviera Latryho.
debata (3)

Svoje umenie predvedú od 31. júla až do 11. septembra na ôsmich koncertoch, z ktorých jeden – Koncert v arcidiecéze sa uskutoční v Zohore. Festival pripomenie aj výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968. Ako ďalej agentúru SITA informoval za organizátorov festivalu hráč a skladateľ organovej hudby Stanislav Šurin, piaty ročník festivalu slávnostne otvorí koncert Oliviera Latryho 31. júla o 19:00 v Dóme sv. Martina v Bratislave. Latry – titulárny organista Katedrály Notre-Dame v Paríži je podľa Šurina posledné desaťročia považovaný za jedného z najlepších interpretov a improvizátorov na svete sveta. „Tento koncert budeme prenášať na obrazovku umiestnenú v lodi katedrály,“ avizoval Šurin.

„Máme tiež jednu novinku, tzv. Koncert v arcidiecéze. Popri koncertoch v Dóme sv. Martina – materskom chráme arcidiecézy plánujeme v budúcnosti aj zopár koncertov v iných kostoloch v okolí Bratislavy. Tento rok to bude koncert vynikajúceho amerického organistu Davida di Fiore na vzácnom, čerstvo zreštaurovanom historickom romantickom organe v Zohore,“ povedal ďalej pre agentúru SITA Šurin. Koncert v Kostole sv. Margity Antiochijskej v Zohore je naplánovaný na 31. august so začiatkom o 19:00.

Improvizačné umenie bude mať podľa Šurina miesto v programoch Oliviera Latryho (31. júla) a Poliaka Piotra Rojeka, ktorý v hlavnom chráme bratislavskej arcidiecézy vystúpi 7. augusta. Na 14. august je v Dóme sv. Martina avizované vystúpenie talianskeho hráča na organ Alessandra Bianchiho. Koncert naplánovaný na 21. august skĺbi improvizačné organové umenie s umením maliarskym. Rakúšan Michael Koller na ňom uvedie svoje improvizácie na obrazy františkánskeho maliara Teodora Tekela (1902 – 1979). „V lodi chrámu budú premietané obrazy tohto v totalite neuznávaného umelca. Keďže koncert bude práve 21. augusta, bude Michael Koller okrem malieb s názvami Svätá rodina, Pieta, Kalvária improvizovať aj na sugestívne obrazy K prepadnutiu Československa a Válka, ktoré vznikli bezprostredne po invázii vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968,“ avizoval Stanislav Šurin.

Milovníci organovej hry sa ďalej môžu tešiť na koncerty Gerarda Gillena z Írska (28.8.), Edmunda Andlera Boriča z Chorvátska (4.9.) a spoločný koncert slovenských umelcov – organistu Martina Baka a Speváckeho zboru Consortium Bratislava so zbormajsterkou Ivetou Viskupovou (11.9.). Všetky koncerty sa začínajú o 19:00 a lístky na ne sa dajú kúpiť hodinu pred koncertom a tiež cez internet.

Podujatie organizuje občianske združenie Tribus musicae, Bratislavská arcidiecéza a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom. Festival finančne podporili Ministerstvo kultúry SR, Veľvyslanectvo Írska na Slovensku, Francúzsky inštitút a Poľský inštitút. Záštitu nad 5. ročníkom Katedrálneho organového festivalu prevzal Bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Leto na Slovensku prinesie aj ďalšie organové festivaly. V auguste a prvé dni septembra sa milovníci organovej hudby môžu vybrať na 15. ročník medzinárodného festivalu Organové dni v Piešťanoch a 19. ročník medzinárodného hudobného festivalu Trnavské organové dni. Stanislav Šurin zvlášť upozorňuje na novy festival v Dolnom Kubíne. Nemecká firma Jann Orgelbau tu postavila nový organ, ktorý mal kolaudačný koncert 6. januára tohto roka. Dolnokubínsky Kostol Povýšenia sv. Kríža sa stane 3., 10., 17. a 24. augusta miestom konania koncertov interpretov z Francúzska, Slovenska, Poľska a USA. Viac o festivale možno nájsť na www.kof.sk.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #organ #katedrálny organový festival #hudobný festival