Trnava chce byť verdiovským mestom

Zatiaľ čo turisticky najrušnejšia metropola Slovenska sa dlhodobo zrieka šance obohatiť letnú ponuku o operný žáner, po Zvolene s jeho zámockými hrami sa o letný festival pokúša už aj Trnava. Súkromná agentúra v príťažlivom mestskom amfiteátri pripravila inscenáciu raného diela Giuseppe Verdiho - Giovannu d'Arco.

08.08.2014 08:00
Viva Verdi Foto:
Režisér Michal Babiak využil veľké javisko skôr na vytváranie statických obrazov
debata

Názov Viva Verdi napovedá o výlučnosti v zameraní sa na javiskový odkaz najväčšieho velikána talianskej opery. Nestáva sa tak súperom jestvujúcich Zámockých hier zvolenských a do vena si vnáša pečať unikátu. Popri dvoch deklarovaných slovenských prvenstvách (open air produkcia v bloku, prvá scénická Jana z Arku), si pripisuje aj ďalšie. Monotematickú dramaturgiu, termín uprostred leta, najväčšie operné auditórium, ozvučenú produkciu. Z niečoho možno profitovať, iné je hendikepom.

Odštartovať festival, normovaný na 1 500 diváckych miest (násobených štyrmi večermi v Trnave a v Nitre), titulom nepatriacim k širokému populáru, je priveľké riziko. Giovanna d'Arco nepatrí k najvydarenejším dielam ranej fázy Verdiho tvorby (má pôsobivú inštrumentáciu, no menej zomknutú dramatickú štruktúru), hoci priestor pre krásne hlasy otvára vrchovato.

Libreto narába so Schillerovou predlohou voľne a romantizujúco. Režisér Michal Babiak využil veľké javisko skôr na vytváranie statických obrazov, s občasným premiestňovaním civilne oblečeného zboru z jednej bočnej tribúnky na druhú. Vedenie postáv bolo konvenčné a ilustrácia rozpornosti Giovanninho vnútra tanečnými postavami Diabla a Anjela vnášala väčšmi odľahčujúci než dramatizujúci efekt. Scéna Petra Janků využíva projekcie a je dominantným náladotvorným prvkom inscenácie.

Marián Vach na čele Festivalového orchestra (umiestneného bokom od javiska) a zboru z Banskej Bystrice oživil partitúru v primeraných tempových a výrazových dimenziách. Clara Polito bola príkladne frázujúcou Giovannou, ktorej chýbal len účinnejší dramatický atak. Sergio Bologna (Giacomo) a Evan Bowers (Carlo) spievali štýlovo, no ich hlasy nevynikli mimoriadnou farbou.

Založiť festival a povýšiť mesto na operné, je v našich pomeroch hrdinstvom. Trnava má prinajmenšom solídne našliapnuté.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Giuseppe Verdi: Giovanna d'Arco / dirigent: Marián Vach / réžia: Michal Babiak / scéna a kostýmy: Peter Janků / Viva Verdi Festival Trnava 6. augusta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Viva Verdi #Giuseppe Verdi #operný festival