Slovenská hudba na export

Napriek tomu, že mnoho ľudových piesní v sebe nesie istý smútok, väčšinu v dnešnej dobe počuť len na zábavách. Ale kedy ste sa naposledy do folklóru pozorne započúvali? Aj známe slová a melódie totiž vedia vyvolať zimomriavky. Dôkazom je originálny album Essence speváčky Hanky Gregušovej.

10.08.2014 15:00
Hanka Gregušová Foto:
Hanka Gregušová sa rozhodla na albume Essence spojiť džez s ľudovkami.
debata

Rodená Bratislavčanka sa rozhodla spojiť džez s ľudovkami a výsledkom je jedenásť skladieb, ktorým prelom žánrov pristane. Z rozličných regiónov (Podpoliansky, Gemer, Tekov) pozbierané piesne vďaka práci klaviristu Ondreja Krajňáka získali nové aranžmány. Hoci na Essence nechýba ani Macejko, Macejko alebo Červené jabĺčko, mnoho ďalších už patrí do kategórie zabudnutých. V džezových harmóniách znejú však všetky novo a neopočúvane.

Zrejmé to je už v prvej Sľúbil sa mi milý. Atmosféra, ktorú skladba vďaka úvodnému klavíru má, pripomína príjemný koncert v kaviarni, čo podtrhuje hlboký hlas speváčky. V rovnakom duchu sa nesie ešte pár skladieb ako Teče voda teče alebo Haja, že mi haja. Táto časť albumu je zároveň tou najemocionálnejšou a najosobnejšou.

Inak pôsobia na poslucháča piesne nahraté s cimbalovkou Ivana Heráka, ďalšie ako Anička mi meno sú vyslovene džezové. To dodáva Essence patričnú rôznorodosť. Kombinácia tradičných a moderných prvkov je hlavnou líniou albumu, a to bez toho, aby znela vykalkulovane alebo prvoplánovo. Svoju zásluhu na tom majú špičkoví muzikanti (Ondrej Krajňák – klavír, Josef Fečo – kontrabas, cimbal, Marián Ševčík – bicie, Štefan Bugala – perkusie, Radovan Tariška – alt, soprán saxofón) aj samotná speváčka.

Druhý sólový album Hanky Gregušovej má byť podľa jej slov poctou pre slovenský folklór, keďže dlho tancovala a spievala vo folklórnom súbore. Čerpanie z vlastných ľudových motívov má aktuálne zjavne na slovenskej hudobnej scéne zelenú, priniesla ho v nedávnej dobe aj Jana Kirschner. Gregušovej verzie starých piesní majú aj vďaka úspechu Kirschnerovej Moruše väčšiu šancu získať si širšie publikum. Zároveň sú jej skladby jednoduchšie na počúvanie a vytvárajú v poslucháčovi emóciu aj z toho dôvodu, že väčšinu z nich pozná.

Druhým faktorom, ktorý by sa nemal opomenúť pri Essence, je jeho tendencia zaujať v zahraničí. Okrem prekladov do angličtiny na obale albumu to naznačuje aj samotný výber repertoáru. Hanka Gregušová v minulosti spievala v USA, koncertovala so svetovo uznávanými interpretmi aj na Slovensku, a teda zahraničné prostredie pozná. Možno, že práve toto je cesta, akou zaujať aj za hranicami. Veď čo je v rámci slovenskej hudby originálnejší vývozný artikel ako domáci folklór?

Aj takto znie Hanka Gregušová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #hudobná recenzia #džezová speváčka #Hanka Gregušová #album Essence