Na Szigete v stredu vystúpia Imagine Dragons, aktuálne hviezdy amerického rocku

Sú najsťahovanejšou rockovou kapelou na Spotify za minulý rok a ich skladby dosahujú len na Youtube stovky miliónov prehratí. Imagine Dragons, aktuálni víťazi Teen Choice Awards, ovenčení tiež soškou Grammy, sa opäť priblížia aj k slovenskému publiku. Kandidáti na jednu z najúspešnejších kapiel súčasnosti už v stredu večer vystúpia na maďarskom Szigete. O deň neskôr sa predstavia aj na rakúskom Frequency.

13.08.2014 10:47
APTOPIX 2014 Billboard Music Awards - Show Foto:
Dynamické vystúpenie je jedným z ich poznávacích znamení.
debata

„Welcome to the new age / Vitajte v novej ére,“ spieva frontman Dan Reynolds v singli Radioactive, ktorý formáciu z Las Vegas preslávil po svete. Mladí hudobníci prinášajú v svojej hudbe skutočne nový prúd amerického pop-rocku, aký pred nimi razili alternatívnejší Mumford & Sons alebo Foster the People. Ich hudba je však rozhodne mainstreamovejšia, čo dokazuje aj hranosť v slovenských rádiách preferujúcich hlavný prúd. A zatiaľ čo ešte prednedávnom o popularite rozhodovali ankety a články v novinách, svojím úspechom na sociálnych sieťach a online distribučných kanáloch presviedčajú Imagine Dragons o tom, že sú kapelou mladej generácie.

Štvorica hudobníkov sa pritom na hudobnej scéne pohybuje už od roku 2008. Na svoj debut si však počkala. Night Vision vyšiel pred dvoma rokmi a obsahoval niekoľko rádiových singlov ako spomínaný Radioactive, ale aj Demons, It's Time alebo On the Top of the World. Nahrávka sa stala platinovou v dvanástich krajinách, získala jednu sošku Grammy a 5 cien na Billboard Music Awards.

Pod úspech albumu a samotnej kapely sa podpísalo aj vydavateľstvo Interscope, ktoré má na starosti hviezdy ako Eminem, Lady Gaga, Maroon 5 a Gwen Steffani. Rovnako zvučne znie aj meno producenta zodpovedného za niekoľko skladieb vrátane hitu Radioactive – Alex da Kid. Ten má na konte napríklad úspech Rihanny, Dr. Dreho či Christiny Aguilery. Kapela sa tak dostala do tých najlepších rúk, čo jej nepochybne pomohlo rýchlo vystreliť do výšin pop-music.

Či sa z nich napriek tomu nestane len senzácioa jednej/dvoch sezón, ukáže až čas. Isté však je, že európskymi vystúpeniami na krátke obdobie prerušia koncertnú šnúru a vrátia sa nazad do štúdia. „Myslím, že nový materiál bude krok správnym smerom,“ povedal Reynolds v rozhovore pre MTV. „Snažíme sa tvoriť podľa toho, čo sa aktuálne deje a čo cítime. Bude to úplne odlišné ako Night Vision,“ postrašil frontman fanúšikov. Sziget sa tak stane jedným z posledných miest, kde možno zažiť ich vystúpenie v ére prvotného úspechu. Okrem Szigetu odohrajú vo štvrtok koncert aj na rakúskom Frequency.

Populárny budapeštiansky festival, prezývaný aj Ostrov slobody, láka v týchto dňoch aj na ďalšie veľké mená. V stredu to budú Placebo a Skrillex, počas ďalších dní sa môžu návštevníci tešiť na Prodigy, Macklemore & Ryan Lewis, Bastille, Korn, Manic Street Preachers, Outkast alebo Calvina Harrisa. Permanentky na podujatie sú už vypredané, zakúpiť sa aktuálne dajú len jednodňové vstupenky. Festival trvá do nedele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sziget #leto 2014 #Imagine Dragons #Frequency #Radioactive