Drahá kapela môže stáť festival život

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazrieme do zákulisia sveta umenia a kultúry a priblížime, ako sa napríklad robia titulky k filmom, pripravuje divadelná hra, televízny seriál či ako vzniká tanečná choreografia. V dnešnej časti prinášame pohľad do zákulisia hudobného festivalu, ďalšie časti nájdete v Pravde v kultúrnej rubrike každý utorok.

13.08.2014 14:39
33 grape Foto:
Aj na prázdnom letisku je pred otvorením festivalu čo robiť.
debata

Keď sa pred piatimi rokmi uskutočnil prvý ročník festivalu Grape, organizátori boli presvedčení, že prebehne bez problémov. Namiesto komornejšieho podujatia pre tisíc fanúšikov súčasnej hudby ich však už v úvode prekvapil šesťnásobok návštevníkov. „Začali sme stavať areál len dva dni pred začiatkom. Potom prišli kamióny a my sme netušili, čo nám vlastne doviezli. Tím sme mali zostavený len z našich kamarátov, ktorí si vzali dovolenku a robili pre nás zadarmo. Vedeli sme, že to musíme zvládnuť a aj napriek búrkam sa to nakoniec podarilo,“ spomína si Janči Trstenský. Dnes je z Grapeu jeden z najúspešnejších slovenských hudobných festivalov a jeden z mála, ktorého návštevnosť má vzrastajúcu tendenciu. Ide však o beh na dlhú trať, ktorý so sebou prináša tiež množstvo kancelárskej práce.

Nápad vznikol v dodávke

Grape existuje zásluhou Jančiho Trstenského a Juraja Podmanického, pričom obaja sa už pred spustením festivalu pohybovali v hudobníckych kruhoch. Zatiaľ čo Janči pracoval na Pohode alebo Žákovici a manažoval kapely, Juraj je spevákom formácie Billy Barman. Na turné skupiny vznikol aj nápad niečo podobné zorganizovať. „Juraj šoféroval dodávku cestou z koncertu a spoločne sme sa zahrávali s myšlienkou, že by sme spravili festival. Pôvodný plán bolo malé podujatie v Bratislave, nakoniec sme sa rozhodli pre Pezinok. Už po prvom ročníku však bolo jasné, že pre nečakane vysoký počet návštevníkov sa musíme posunúť ďalej. Takže už štvrtýkrát sa Grape uskutoční na letisku v Piešťanoch,“ vysvetľuje Trstenský.

Počas krátkej existencie privítal festival hviezdy ako Morcheeba, Interpol, Röyksopp, The Subways či DJ Fresh. O nič horšie neznejú ani mená interpretov, ktorí sa predstavia v Piešťanoch už tento piatok a sobotu. Patrí medzi ne napríklad duo La Roux alebo formácie Klaxons a Editors.

Začína sa už v septembri

Aby mal čím festival prilákať návštevníkov, musia organizátori začať s prípravami takmer hneď po skončení aktuálneho ročníka. „Najprv sa pobalíme, chvíľku sa spamätáme a ešte v lete sa začína fáza príprav na ďalšiu sezónu. V prvom rade poďakujeme všetkým sponzorom a poprosíme ich, aby nám prispeli aj nabudúce. Popritom zháňame nových partnerov, aby sme aspoň približne vedeli, s akým rozpočtom sa môžeme pustiť do bookovania kapiel.“

Účinkujúcich vyberajú podľa niekoľkých kritérií. Buď ide o známych hudobníkov, ktorých majú vyhliadnutých už dlhší čas, alebo mladé nádejné formácie, ktoré by sa do leta mohli stať horúcim lákadlom na festival.

Samotné zháňanie atraktívnych mien, ktoré by sa zmestili do plánovaných financií, však vôbec nie je jednoduché. „Začíname s tým už v septembri. Najprv si vytýčime pár kapiel a potom ich oslovujeme. Je to zložitý proces, ktorý vo veľkej miere vôbec nezávisí od nás. Daný interpret musí byť v tom čase niekde v okolí, pretože nikto necestuje na Slovensko len na otočku. Pre nás je vhodné, že v rovnakom čase je aj maďarský Sziget alebo rakúske Frequency, s ktorými si potom kapely striedame,“ hovorí Trstenský. „Stalo sa nám aj to, že nás odmietli všetci oslovení, prípadne to v poslednej chvíli zrušili, a my sme museli hľadať ďalej. Našťastie to doteraz dopadlo vždy k našej spokojnosti.“

Tento proces oslovovania, a v úspešnom prípade aj podpisovania zmlúv, trvá až do zimy. Pomedzi to spustia organizátori predpredaj vstupeniek a začínajú tiež s reklamnými aktivitami.

Festival si neužijú

A hoci znie vybavovanie účinkujúcich a plánovanie ako rozprávka pre všetkých milovníkov hudby, k organizácii festivalu patrí vo veľkej miere behanie po úradoch. Je potrebné zabezpečiť desiatky povolení, cez špeciálne označenia cesty, výber stánkov s občerstvením, zabezpečenie elektriny, hygieny, pitnej vody, registračných pokladníc či povolení na predaj tvrdého alkoholu až po merania hluku, oplotenie a spoluprácu s mestskou a cestnou políciou. Okrem toho, v prípade Grapeu je náročné zladiť svoje požiadavky s pravidlami letiska.

Počas roka na tomto pracujú len dvaja, postupne sa k tímu pridávajú ľudia a priamo na mieste sa ich počet zvýši približne nadvadsať. Na piešťanské letisko prichádza organizačný tím Grapeu, po skúsenostiach z minulosti, už týždeň vopred.

„Robia sa zamerania areálu, ktoré musia byť na centimeter vyrátané, firmy stavajú stany a pódiá. Čím je festival bližšie, tým narastá napätie, je totiž množstvo maličkostí, ktoré treba riešiť. Je to poriadny adrenalín. Posledné dva dni venujeme najmä počasiu, ktoré nesmie nikoho z tímu prekvapiť. Práve preto organizujeme aj špeciálne porady, aby všetci vedeli, ako postupovať. Po tomto nám dočasne odľahne, keď v piatok o 12. h otvoríme brány,“ hovorí Trstenský. Samotný festival pre neustály zhon podľa jeho slov prebehne veľmi rýchlo. „Musí to klapať a my si to v konečnom dôsledku vôbec neužijeme. Sme radi, keď sa ľudia vrátia domov zdraví, dva dni upratujeme a spať ideme až v stredu.“

Ohlásia vypredané?

Napriek tomu, že organizácii festivalu venuje dvojica celý rok, nie je to ich jediná zárobková činnosť. „Pravdepodobne sa dá festivalom uživiť, ale to v prípade, ak máte veľa sponzorov a príde skutočne veľa ľudí. Nám sa to ešte nepodarilo. Verím však, že sa to otočí a že to môže fungovať. Základ je nespraviť chybu, nemôžeme to napríklad prehnať s drahou kapelou, aby sme stále boli schopní splatiť si záväzky.“

Ich cieľom je stále sa zlepšovať, vychytať chyby a ponúknuť lepší komfort pre návštevníkov. „Sme jeden z mála slovenských festivalov, ktorý počtom návštevníkov každý rok rastie. Dali sme si hranicu 10-tisíc ľudí, ktorá sa môže už tento rok prelomiť a my ohlásime vypredané. Nemáme však v pláne festival zväčšovať. Chceme, aby fungoval na 100 percent a sami cítime, že postupne naberá ten správny smer,“ dodáva Trstenský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grape #hudobný festival #La Roux #Ako sa robí #seriál denníka Pravda