Nominantov na Mercury Prize poznajú aj Slováci

Prestíž ceny za najlepší britský a írsky album už dávno presiahla La Manche. Mercury Prize sa bude odovzdávať po 22-krát koncom októbra, mená nominovaných sú však známe už od štvrtka 11. septembra. Medzi dvanásť finalistov sa dostali aj interpreti, ktorí v nedávnej minulosti koncertovali na Slovensku.

11.09.2014 17:00
37 anna calvi-3x Anna Calvi Foto:
Anna Calvi
debata

Prvoradá je muzika, tá vytvára môj svet. Rocková pesničkárka Anna Calvi to prezradila pred dvoma rokmi na Pohode v rozhovore pre Pravdu. Slovenské publikum potešila klubovým koncertom opätovne na jar tohto roku. Angličanka s talianskymi koreňmi sa ale úspechu teší najmä v rodnej Británii. Album One Breath považuje porota za jednu z najlepších nahrávok za uplynulých dvanásť mesiacov. Navonok chladná blondínka to však nebude mať jednoduché. Konkurenciu jej robí napríklad Damon Albarn známy ako spevák z formácii Blur či Gorillaz. Jeho debutový sólový album Everyday Robots je aj pre zvučné meno hudobníka podľa britských médií považovaný za favorita. Sekunduje mu speváčka FKA Twigs, elektro-funkové duo Jungle a raperka Kate Temptest.

Šancu uspieť a získať 20-tisíc libier majú aj Bombay Bicycle Club. Londýnčania miešajúci indie rock s folkom či elektronikou sa medzi nominovaných dostali so svojou štvrtou štúdiovkou s názvom So Long, See You Tomorrow. Člen kapely Jamie MacColl pre BBC povedal, že kapela, ktorá sa na scéne objavila už v roku 2005, je na zozname finalistov práve pre jej dlhú životnosť. „Získali sme si od poroty sympatie, aké cítite, keď stretnete starých ľudí,“ vyhlásil. To, že ide o žart a muzikanti sú nepochybne vo forme, dokázalo aj ich vystúpenie na tohtoročnom festivale Grape v Piešťanoch.

Nominácie dopĺňajú GoGo Penguin, Polar Bear, Nick Mulvey, East India Youth, Young Fathers a Royal Blood. Až sedem kapiel sa pritom medzi finalistov prebojovalo s debutovým albumom. Vyhľadávať a oceňovať nádejných interpretov je totiž jedným z posolstiev Mercury Prize. Zásluhou tejto ceny sa v hudobnom priemysle presadili Portishead, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Klaxons či Alt-J.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercury Prize #nominácie #Damon Albarn #Anna Calvi