Ako darček dostali BHS týždeň navyše

Dirigovanie je spôsob, ktorým vyjadrujem svoje emócie, komunikujem s hráčmi a cez nich aj s publikom. Vyznal sa v nedeľu 21. septembra podvečer svetoznámy dirigent Zubin Mehta pred vystúpením s Izraelskou filharmóniou, ktorým otvoril v Redute jubilejný 50. ročník Bratislavských hudobných slávností.

22.09.2014 12:00
Dagmar Pecková Foto:
Dagmar Pecková sa predstaví na koncerte s Viedenskými filharmonikmi 5. októbra.
debata

„Nemôžem s dirigovaním prestať. Nerád by som sklamal publikum tým, že by som zredukoval počet vystúpení. Aj keď by som mohol argumentovať, že vo svojom veku by som už mal pracovať trošku menej. Nie som však žiadna primadona,“ pokračovala jedna z najosobitejších dirigentských osobností súčasnosti.

„Niekedy pri dirigovaní zatváram oči, inokedy zas udržiavam očný kontakt s hráčmi. Ten je totiž nesmierne dôležitý. V každom prípade mám jeden z najlepších orchestrov na svete,“ povedal sedemdesiatosem­ročný Zubin Mehta. S Izraelskou filharmóniou, v ktorej doživotne zastáva post hudobného riaditeľa, otvoril včera BHS heroickou predohrou Egmont Ludwiga van Beethovena, smutne nepokojnou Symfóniou č. 40 g mol Wolfganga Amadea Mozarta a monumentálnym Životom hrdinu Richarda Straussa. Mehtovo dirigentské umenie charakterizuje kvetnatý, farbami hýriaci energický štýl.

„Obdiv a uznanie si Zubin Mehta vyslúžil rokmi veľkých úspechov, rokmi nepoľavujúcej umeleckej kvality a, samozrejme, svojou charizmou,“ povedal Marian Lapšanský, riaditeľ Slovenskej filharmónie, ktorá Bratislavské hudobné slávnosti organizuje.

Hviezdy? Aj Slatkin, Bělohlávek, Fischer

„Ako darček k okrúhlemu jubileu dostal festival týždeň navyše. Päťdesiaty ročník potrvá tri týždne až do nedele 12. októbra. Znamená to aj viac koncertov, viac orchestrov a viac účinkujúcich,“ pripomenul Marian Lapšanský. Počas troch týždňov čaká na milovníkov vážnej hudby dvadsaťsedem koncertov, na ktorých sa predstaví osem výnimočných zahraničných orchestrov, dvanásť mimoriadnych dirigentských osobností, pozoruhodní vokálni aj inštrumentálni sólisti. Pripomenul, že hviezdou rovnako žiarivou ako Zubin Mehta je aj americký dirigent Leonard Slatkin, ktorý sa na BHS predstaví s Orchestre national de Lyon. A tiež Jiří Bělohlávek, podľa ktorého jednou z charakteristík dirigenta je, byť dominantný a okrem talentu a odborných schopností byť aj presvedčivý. „Hviezdny a vo svete nesmierne rešpektovaný je Iván Fischer, čo si možno málokto uvedomuje. Každému odporúčam jeho koncert s Budapest Festival Orchestrom,“ zdôraznil riaditeľ Slovenskej filharmónie.

Ctižiadosťou BHS je prezentovať pred medzinárodným publikom to najlepšie, čo na Slovensku v oblasti interpretačného umenia existuje. Aj preto sa na štyroch koncertoch predstaví Slovenská filharmónia – vždy s iným dirigentom. Vystúpi aj Štátna filharmónia Košice, Štátny komorný orchester Žilina, ale aj Moyzesovo kvarteto a Mucha Quartet, Quasars Ensemble či Triango. „Teším sa na vystúpenie opernej divy Edity Gruberovej, ktorá sa ešte stále drží na výslní. A zasa z najmladšej generácie na klaviristu Mateja Arendárika, ktorý patrí medzi špičku prinajmenšom v európskom priestore,“ pokračoval Marian Lapšanský.

Je to festival interpretov

„Počas minulej éry boli Bratislavské hudobné slávnosti možno jediný kontakt so živým interpretačným umením, ktoré sme mohli zažiť a ktoré k nám prichádzalo zo sveta. Mohli sme my muzikanti poznávať, mohli sme konfrontovať, mohli sme sa poučiť. A samozrejme, festival bol do istej miery aj výkladnou skriňou, vždy mal veľkorysé možnosti. Vybudoval si tradíciu jedného z rešpektovaných festivalov v rámci Európy, na ktorú teraz nadväzujeme,“ vysvetlil Marian Lapšanský.

„Bratislavské hudobné slávnosti sú predovšetkým festivalom interpretov, interpretačným. Nešpecializujú sa na niektoré tvorivé obdobia, na niektorú skladateľskú osobnosť a možno aj tým sú príťažlivé,“ povedal riaditeľ Slovenskej filharmónie. „Najnáročnejšie je vždy zladiť termíny a v pomerne úzkom časovom rozpätí získať skutočne vynikajúcich interpretov, vynikajúce súbory za relatívne slušnú cenu,“ pokračoval. Marian Lapšanský pripomenul, že náročný logistický problém bol s Izraelskou filharmóniou, určité problémy riešili aj v súvislosti s Viedenskými filharmonikmi, hoci „sú za rohom“.

Neprezradil, aký rozpočet získala Slovenská filharmónia pre jubilejné BHS-ky. Len naznačil. „Spýtal som sa v Salzburgu žijúceho hudobného znalca, ktorý pozná rakúske, nemecké aj ostatné európske festivaly, čo si myslí, že stáli naše BHS. Vyslovil sumu 25-krát väčšiu, ako skutočne stoja. Znamená to, že BHS sú mnohokrát lacnejším festivalom ako podobné alebo porovnateľné vo svete. Pritom nie sú o nič menej kvalitné či umelecky hodnotné,“ dodal Marian Lapšanský. Podrobné informácie o programe 50. ročníka Bratislavských hudobných slávností sú na www.bhfestival.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2014 #Zubin Mehta #Izraelská filharmónia