Impozantne otvorený jubilujúci festival

Hudobný život slovenskej metropoly spravidla kulminuje na začiatku sezóny. O tento príjemný paradox sa opäť postarali Bratislavské hudobné slávnosti, ktoré v nedeľu 21. septembra vstúpili do päťdesiateho ročníka.

22.09.2014 16:00
dirigent, zubin mehta Foto: ,
Po prvý raz sa na pôde Reduty predstavila Izraelská filharmónia a po tridsiatich ôsmich rokoch sa na jej dirigentský stupienok vrátil Zubin Mehta.
debata (1)

Atraktívnejší úvod si ťažko predstaviť. Po prvý raz sa na pôde Reduty predstavila Izraelská filharmónia a po tridsiatich ôsmich rokoch sa na jej dirigentský stupienok vrátil Zubin Mehta. Kombinácia orchestra z najvyšších priečok pomyselného rebríčka s jedným z posledných dirigentských doyenov musela vyústiť do strhujúceho zážitku.

Zhodou okolností rok narodenia z Bombaja pochádzajúceho Zubina Mehtu a založenia filharmonikov z Izraela je ten istý (1936), pričom ich spolupráca trvá štyridsaťpäť rokov. Z nich tridsaťsedem stojí Mehta na ich čele. Táto symbióza je tak hlboko vrytá, že hudobníci reagujú už na dirigentove živé oči. Neznamená to, že Mehtove gestá sú minimalistické, sú jednoducho neokázalo funkčné, „supervízorsky“ bdejú nad tým, čo je dokonale nacvičené.

Prvú polovicu večera ovládol viedenský klasicizmus a z neho skôr dramatickejšie ladené vzorky. K nim patrí predohra Egmont Ludwiga van Beethovena, aj Symfónia č. 40 g mol Wolfganga Amadea Mozarta. Mozarta už "staršieho“, napriek svojím 32 rokom. A skôr pochmúrnejšieho, zrkadliaceho náznaky konfliktnejších životných situácií.

Mehtovo poňatie náladový zámer autora podčiarklo hmotnejším a temnejším tónom, v rámci ktorého sa však zablysli všetky technické a farebné vymoženosti orchestra. Impozantným číslom druhej polovice večera bola symfonická báseň Richarda Straussa (dôstojná pripomienka jeho 150. výročia narodenia) Život hrdinu.

Programové dielo, provokujúce k rôznemu vnímaniu myšlienkového a estetického posolstva (citáty v bulletine podčiarkujú negatívnu reflexiu), v zmysle prijatia alebo spochybnenia jeho autobiografického náboja. Čas je najlepším sudcom a Straussov opus 40 na pódiách žije. Pokiaľ dostáva natoľko fascinujúcu, v architektonickej klenbe, kontrastoch, farbách a dynamike vypointovanú podobu ako s Izraelskou filharmóniou a Zubinom Mehtom, ostávajú všetky komentáre skôr zábavnou ilustráciou.

Hodnotenie Pravdy: 5/5

Otvárací koncert BHS 21. septembra / Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Strauss / Izraelská filharmónia / dirigent Zubin Mehta

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2014 #Zubin Mehta #otvárací koncert