Duel špičkových organistov

Umenie improvizácie je od nepamäti súčasťou každodennej praxe. Radosť mali hudobníci, tešilo sa publikum. Aj George Sandová či Lisztovi priatelia spomínali na príjemné popoludnia, ktorým vládlo spontánne muzicírovanie: improvizácie či hudobné hádanky.

05.10.2014 16:00
Monika Melcová Foto:
Monika Melcová
debata

"Takéto koncerty nie sú výnimkou ani dnes v prestížnych koncertných sálach Paríža, v Mariinskom divadle v Petrohrade či v Suntory Hall v Tokiu,“ zdôraznila Monika Melcová. V rámci Organového duelu sa popredná slovenská organistka, koncertujúca v prestížnych koncertných sálach Európy aj Japonska, pôsobiaca v Paríži a San Sebastiane, predstavila v úlohe moderátorky.

V invenčnom dueli sa v nedeľu 5. októbra stretli špičkoví organisti: Loic Mallié a László Fassang. Ten prvý – víťaz prestížnych medzinárodných súťaží a Messiaenov nástupca v parížskom Kostole sv. Trojice – patrí v súčasnosti k najvýznamnejším improvizátorom a interpretom organovej hudby. U Malliého študoval improvizácie aj László Fassang, tiež držiteľ mnohých ocenení zo špičkových súťaží.

A témy organového duelu? Bachova Fantázia a fúga g-moll BWV 542 vo forme Fantázia a Chacona, Messiaenovo cyklus L' Ascension/Nane­bovstúpenie Pána, parafrázy na slovenské ľudové piesne a improvizačné duo na zadaný text.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #improvizácia #duel #BHS 2014 #organová hudba